Teszt: Thomson ROC3506SAM távirányítós billentyűzet Samsung tévékhez

Az okostévékre rengeteg alkalmazást telepíthetünk fel, és ezekkel a tévék tudását nagyon könnyen bővíthetjük. Azonban a nagy tudás szükségszerűen azzal jár, hogy az okostévék már régen „kinőtték” a klasszikus távirányítót, hiszen azt csak a készülékek alapvető funkcióinak vezérlésére találták ki. A tévégyártók jobbnál jobb megoldásokkal álltak elő, de más cégek is terveztek kontrollereket – van köztük univerzális modell és olyan típus is, amelyet kifejezetten egy márka készülékeihez ajánlanak. Mostani tesztünk alanya, a Thomson ROC3506SAM is márkaspecialista; ezt a kütyüt, ahogyan arra neve is utal, Samsung tévék mellé ajánlja gyártója.

20170307_110812.jpg

Egészen pontosan egy tapipaddal egybeépített billentyűzetről van szó, amelyre több olyan extra gomb is felkerült, amivel a koreai tévégyártó termékeit tudjuk irányítani. A gombok között akad néhány speciális is (például az, amivel a Tizen-alapú okostévé rendszer tudjuk elindítani), ezért mondjuk azt, hogy a készüléket Samsung tévé mellé érdemes választani. A klaviatúra műanyagból készült, tervezésekor a funkciókat előbbre tartotta a gyártók, mint a dizájnos megjelenést, így viszont legalább a mérettel és a tömeggel is elégedettek lehetünk.

20170307_110830.jpg

A klaviatúra mindent tartalmaz, amire az okostévé funkciók irányítása közben szükségünk lehet. Összesen 111 gomb van rajta, plusz a tapipad, amely a mai kor divatjának megfelelően bárhol megnyomható, de alsó részén a bal és jobb egérgomb számára is elkülönítettek rajta egy kisebb területet. A tévék alapfunkcióit összesen 16 gombbal irányíthatjuk, közülük a jobb alsó sarokban lévők (ezek a legfontosabbak, itt tudunk csatornát váltani, hangerőt állítani például) fluoreszkálnak is, hogy a sötétben is lássuk őket. A tévé irányításához azonban ennél jóval több gombot kapunk, hiszen 40-nél is több olyan gomb van a Thomson kütyüjén, ami többfunkciós. Ha valamilyen alkalmazást futattunk, akkor a kurzort a tapipaddal mozgathatjuk, ha pedig szöveget kell begépelnünk, akkor a teljes értékű, de a normál, asztali mérethez képest kb. 10 százalékkal kisebb klaviatúrát használhatjuk.

20170307_110836.jpg

A jobb felső sarok is érdekes, ide került a bekapcsoló gomb és az LCD-kijelző, ami néhány alapvető funkcióról ad visszajelzést. Az LCD felett találunk négy gombot, amivel a távirányító különféle üzemmódjai között válthatunk, aszerint, hogy a tévét, a hangrendszert, a set-top-boxot vagy a PC-t szeretnénk éppen kezelni.

20170307_110822.jpg

A billentyűzet rengeteg funkciót nyújt, ennek viszont az az ára, hogy elég nagy – már ha egy távirányítóval vagy okostelefonnal hasonlítjuk össze. Éppen ezért azt nehezen tudjuk elképzelni, hogy valaki csak ezt a kütyüt használja a tévéjéhez, a normál távirányító mellé viszont remek kiegészítő. Hasznos, hogy többféle eszközzel is tud kommunikálni; a szórakoztatóelektronikai masinák felé infra és USB, a PC felé pedig csak USB kapcsolaton keresztül. A Thomson egyetlen vevőt mellékel; a tévéhez viszont csak akkor kell csatlakoztatni ezt, ha nemcsak a klasszikus távirányító funkciókat szeretnénk kiváltani, hanem a klaviatúra és az egér részt is használni szeretnénk. A kütyü számára az elemtartó fedél alatt kialakítottak egy tartót, ide tehetjük a vevőt akkor, amikor éppen nincs rá szükség.

20170307_110850.jpg

A gombok mérete kisebb, mint egy asztali billentyűzet gombjai, viszont a keménységük nem rossz, így akkor sem kell feltétlenül zavarba jönnünk, ha hosszabb szöveget kell beírnunk – így a készülék akár tablet mellett is megállja a helyét (feltéve, hogy az támogatja az USB OTG funkciót, és még egy adapterre is szükségünk lehet – mondjuk erre).

20170307_111045.jpg

Összegzés

A Thomson távirányítós billentyűzete kiváló kiegészítés azok számára, akiknek Samsung tévéje van, és akik aktívan használják az okostévé funkciókat. A billentyűzet főleg akkor könnyíti meg a felhasználók dolgát, ha szöveget is gyakran kell beírni (legyen szó internetcímek begépeléséről vagy akár csak egyszerű YouTube keresésről), de hasznos társ lehet akkor is, ha a nappaliban lévő összes kütyühöz egyetlen távirányítót szeretnénk csupán használni.