Mobil gyorstöltő trió a Hamától

Az utóbbi évek fejlesztéseinek hála már a mobil töltők között is vannak olyan típusok, amelyek a QuickCharge 3.0 technológiát támogatják. Hármat is mutatunk közülük!

hama_akku_1.jpg

Közhely, de igaz, hogy az okostelefonokat minden nap töltőre kell dugni, ha viszont kimerítően használjuk őket, akkor könnyen előfordulhat, hogy délutánig sem húzzák ki: egy kis séta Párizsban GPS-szel és Google Maps navigációval, sok-sok fotó a helyi látványosságokról és pár Messenger-üzenet simán elég lehet ahhoz, hogy a telefon délutánra bemondja az unalmast. Persze lemerülhet a nálunk lévő hotspot is, és a tükör nélküli fényképezőgépek sem éppen arról híresek, hogy sokszáz képet lehetne velük egyetlen feltöltéssel készíteni. A megoldás régóta adott, hiszen az USB-s akkumulátorok régóta velünk vannak; a technológia viszont annyit fejlődött az utóbbi időben, hogy az újdonságok között érdemes szétnézni.

hama_akku_2.jpg

A mobil akkuk egyik fontos tulajdonsága, amely változott, az a kapacitás: ma már kompakt méretben kaphatók olyan akkuk is, amelyekkel a telefont nemcsak egyszer, hanem akár háromszor-négyszer is fel tudjuk tölteni. Ennél is fontosabb azonban, hogy a legújabb töltők már nemcsak 5 voltos, hanem 9 illetve 12 voltos feszültséggel is tudnak tölteni, vagyis gyorstöltésre is használhatók: ez pedig lehetővé teszi, hogy amíg sorban állunk mondjuk egy nevezetesség előtt, vagy megállunk harapni valamit, addig bőven annyi energiát töltsünk vissza a telefonba, hogy a nap végéig már ne legyen probléma. A Hama három újdonsággal is jelentkezett ezen a fronton, de valójában csak két termékről van szó, mert ezek közül kettő pontosan ugyanazt tudja, csak éppen eltérő színű (arany illetve grafitszürke) „csomagba” bújtatva.

A 176878-as jelzésű kütyü egy Li-ion technológiával készült, 10 000 mAh kapacitású akkumulátort rejteget grafitszürke borítása alatt. A töltő mindkét irányban támogatja a QuickCharge technológiát, vagyis nemcsak ő tud gyorsan tölteni (a kettő közül az egyik USB csatlakozón), hanem őt is gyorsan fel lehet tölteni; 10 000 mAh kapacitásnál ez egyáltalán nem mellékes szempont. A töltő mellé a csomagolásban megkapjuk a hálózati adaptert és egy olyan kábelt is, amivel microUSB illetve USB-C csatlakozóval rendelkező kütyüket is fel tudunk tölteni.

hama_akku_3.jpg

A 178905 illetve 1789077-es akkuk még nagyobb kapacitással, 12000 mAh kapacitással rendelkeznek, különlegességük pedig az, hogy a bennük lévő akku Li-polimer technológiával készült; ennek nagy előnye, hogy sokkal kevésbé tűzveszélyes. Ha a légitársaságok ki is tiltják a jövőben az USB-s akkumulátorokat a gépekről, akkor a Li-ion akkumulátorokat fogják száműzni, a Li-polimer akkuk biztonságban vannak. A töltők szintén két USB csatlakozóval rendelkeznek, amelyek közül az egyik támogatja a gyorstöltést (QuickCharge). A Li-polimer technológia egyetlen hátránya, hogy az akkut csak alacsony feszültséggel lehet tölteni; az 5 voltos limit így azt jelenti, hogy az akku teljes feltöltési ideje nagyjából 6 óra.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

176878: Univerzális USB külső akku QC 3.0 „PowerBank”, 10000 mAh + QC 3.0

178905: Univerzális USB külső akku QC 3.0 „Premium Alu”, 12000 mAh, arany

178907: Univerzális USB külső akku QC 3.0 „Premium Alu”, 12000 mAh, antracit