Így netezhetsz könnyen egyszerre több eszközzel is külföldi szállodában

Mutatunk két apró kiegészítőt, amivel a szállodai net és bármilyen eszköz teljesen biztosan összeboronálható.

0520_wifi_2_in_1_2.jpg

Az internet ma már annyira az életünk részévé vált, hogy sokan akkor sem akarnak lemondani róla, amikor nyaralni utaznak. A roaming viszont drága (de legalábbis az adatcsomag korlátos), főleg ha Európán kívülre utazunk. Így a legtöbbünk számára marad a szállodai net, vagy alternatívaként egy külföldi SIM-kártya beszerzése. Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor biztos, hogy azt egy okostelefonba (esetleg MiFi-be) fogjuk beletenni, ami helyből képes megosztani az internetet – így mi most azt fogjuk inkább megnézni, hogy mit tudunk kezdeni a szállodai nettel akkor, ha több készülékkel szeretnénk felcsatlakozni a világhálóra.

Külföldön viszont sajnos a net szinte mindig korlátos. Például azért, mert helyhez kötött (csak a szállodában van), vagy azért, mert a rendelkezésre álló eszközökkel egyszerre csak egy dolog csatlakozhat az internetre. Előfordulhat továbbá, hogy a szállodában csak vezetékes net van, nálunk viszont csak tablet, értelemszerűen WiFi-vel. Gyakori húzás a szállodák részéről még az is, hogy a fizetős netet MAC-címhez kötik, ilyenkor minden kütyüért külön kell(ene) fizetni – ez nyilván nem éri meg, napi 5-10 dollárral számolva eszközönként egy kéthetes nyaralás igencsak megdrágulna. Szerencsére vannak olyan készülékek, amelyeket direkt az internet megosztására terveztek.

 

Megoldás profiknak

A Hama WLAN adapter 2-in-1 pontosan ilyen eszköz: WAN és LAN porttal egyaránt rendelkezik, és van benne egy 2,4 GHz-es, akár 150 MBps-os sebességre képes WiFi adapter is. Egyszerűen át tudja fordítani a netet: vezetékes kapcsolatból vezeték nélkülit csinál, vagy akár fordítva. Tehát ha van net és netezésre alkalmas eszköz is a szállodában, akkor a kettő valahogyan biztosan összehozható egymással.

0520_wifi_2_in_1_4.jpg

Repeaterként javíthatjuk továbbá a WiFi jel minőségét (lefedettségét), ami nemcsak otthon, hanem a szállodában is hasznos: újraosztva a WiFi-t egyszerre több készülékkel is a szállodai netre csatlakozhatunk.

0520_wifi_2_in_1_3.jpg

Az adaptert akkor sem kell a szekrénybe dobni, amikor hazajöttünk: a WiFi lefedettség növelése mellett az apróság kiválóan alkalmas arra is, hogy az amúgy WiFi adapterrel nem rendelkező okostévét, médialejátszót vagy NAS-t tegyük alkalmassá a vezeték nélküli kommunikációra.

 

WiFi megosztásra van másik megoldás is

Ha tudjuk, hogy vezetékes net nincsen, a WiFi-t viszont meg szeretnénk osztani, akkor érdemes egy pillantást vetni a WiFi adatmegosztó „Basic”-re is. Ez szintén egy apró szerkezet. A WiFi adapter mellett két USB csatlakozója is van. Az egyik egy host, ide USB sticket vagy kártyaolvasót csatlakoztathatunk, a másik USB pedig az eszköz tápellátásra szolgál.

0520_wifi_adatmegoszto_1.jpg

Az adatmegosztó elsődleges funkciója az, hogy a telefonok, táblagépek számára extra tárhelyet biztosítson (egyszerre akár 5 készülék számára is, az iTunes Store-ból illetve a Play Store-ból letölthető alkalmazásokon keresztül), de további érdekes tulajdonsága, hogy képes egy WiFi hálózat továbbosztására is, tehát a szállodai WiFi-t is tudjuk egyszerre öt kütyüvel használni.

0520_wifi_adatmegoszto_2.jpg

A WiFi adatmegosztónak van egy „Pro” változata is, amelybe SD-kártyaolvasó és egy 2600 mAh-s akkumulátor is került, és nemcsak WLAN kapcsolat, hanem vezetékes net megosztására is alkalmas. Talán mondhatjuk, hogy ez a legnagyobb tudású a három termék közül, amely még így is bőven elég pici ahhoz, hogy a bőröndben vagy a táskában szinte észrevétlen maradjon. Ez utóbbi azért is fontos, mert a beépített akkujának hála valóban teljesen mobil.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

53122: WLAN adapter 2-in-1

123935: WiFi adatmegosztó "Basic"

123936: WiFi adatmegosztó "Pro"

Címkék: kütyük