Különleges HDMI kábelek

A tévé és a különféle egyéb eszközök összekötése elvileg nem bonyolult tudomány, hiszen csak HDMI kábelre van szükség. De mi van akkor, ha valami miatt speciális igények merülnek fel?

0930_hama_4.jpg

Az összekötés főleg akkor lehet problémás, ha a tévét állványra helyezzük, mert ilyenkor a tartó felcsavarozás után fix akadályt jelenthet a csatlakozópanel környékén. De persze bosszantó lehet az is, amikor a mindössze néhány centiméter vastag tévét csak azért nem lehet szorosan a falra felhelyezni, mert gyártója úgy építette be a dugaszokat, hogy azok mindegyike hátrafelé néz. Amikor pedig a HDMI csatlakozók oldalra néznek, de túl közel vannak a tévé széléhez, az okozhat gondot, hogy a kábelek könnyen kilóghatnak oldalra. Mutatunk pár megoldást, amivel biztos, hogy áthidalhatók a csatlakozók elhelyezkedéséből adódó efféle problémák.

0930_hama_1.jpg

A helyzet megoldásához sokszor csak annyira van szükség, hogy a HDMI kábel csatlakozójából ne hátrafelé, hanem oldalra, 90 fokban elfordítva távozzon a kábel. A Hama High Speed HDMI kábel 90 fok pontosan ilyen esetekre készült, vele a tévé csatlakozója mögött csupán néhány centiméternyi szabad helyre van szükség.

0930_hama_3.jpg

A hátrafelé néző csatlakozókat egy adapter segítségével tehetjük oldalra nézővé. A HDMI derékszög adapter kompakt, így a fent említett 90 fokos kábellel ellentétben akkor is használható belőle több darab, ha a HDMI csatlakozók egymás mellett helyezkednek el. Az adapter profi, kábellel egybeépített verziója a forgatható High-Speed HDMI-kábel, amelynél a csatlakozó és a kábel egymáshoz viszonyított helyzete az egyenes és a merőleges között bármilyen pozíciót felvehet.

0930_hama_2.jpg 

Előfordulhat, hogy egyes esetekben a távolság áthidalása a problémás. A nappaliban lévő PC-t például sokan szeretnék összekötni a tévével, ehhez azonban a 1,5-3 méteres kábelek nem biztos, hogy elegendőek. A toldást még digitális összeköttetés esetén is jobb elkerülni, ezért vannak 5 méteres (vagy akár hosszabb) HDMI kábelek is, ha azonban még ez sem elég, az egyetlen megoldást két kábel összekötése jelentheti – ehhez összekötő adapterre lesz szükségünk.

0930_hama_5.jpg

Végül mutatunk egy megoldást azok számára is, akiknek esetenként mini-HDMI vagy micro-HDMI kábelre is szüksége van – egyre több olyan notebook akad, amelyre ezen kimenetek valamelyike kerül, és a videokamerák, lejátszók, adott esetben tabletek is tartalmazhatnak ilyen csatlakozót. Persze vannak olyan kábelek, amelyek egyik vége sztenderd HDMI, a másik pedig a mini vagy micro változat, véleményünk szerint azonban jobb az adapteres megoldás, mert így a tévé hátsó részéről előre kivezetett egyetlen kábellel tudunk minden eszközünk csatlakoztatásáról gondoskodni, így sosem kell a tévé háta mögött nyúlkálni, és kábeleket cserélgetni.

 

A bejegyzésben szereplő termékek:

83071: High-Speed HDMI-kábel Ethernettel, 1,5 m + 2 db HDMI adapter

43512: High-Speed HDMI kábel derékszög csatlakozókkal, 1,5 m

83075: TL High-Speed HDMI kábel, forgatható, 1,5 m

83000: HDMI összekötő adapter

83010: HDMI derékszög adapter

39667: High Speed HDMI kábel 5 m

39668: High Speed HDMI kábel 10 m