Barkácsolás helyett: Hama utazóadapterek

Aki nem készül előre, annak az utazás egyik legkellemetlenebb pillanata lehet, amikor rájön, hogy a másmilyen szabványú konnektorba semmilyen elektromos készüléket nem tud bedugni: nem töltődik a telefon, sem a notebook, rosszabb esetben pedig még hajat szárítani sem lehet. Persze lehet szaladgálni mindenfelé adapterért, esetleg a szállodában méregdrágán vásárolni egyet, de mégis inkább azt tanácsoljuk, hogy már itthonról a szükséges kellékkel a táskában induljunk el.

agr19g0_700b_v1.jpg

Forrás: http://9gag.com/gag/aGR19g0

A világon összességében 15 féle konnektorcsatlakozót használnak, idehaza a „C” és „F” típusokat használjuk, mindkettő kör alakú nyílással rendelkezik, de földelést csak az utóbbi tartalmaz. Ha Európán belül utazunk, akkor nagy biztonsággal kijelenthető, hogy nem lesz gondunk az eszközök feltöltésével, kivételt egyedül az Egyesült Királyság, Írország jelentenek, ebben a két országban a „G” típusú csatlakozót használják. Illetve részben problémás lehet még Svájc és Liechtenstein is, mivel ebben a két országban a földelt verzió teljesen más, mint idehaza. A Hama termékpalettáján természetesen megtalálhatók a szükséges átalakítók:

 

00108884abx.jpg

Európán kívül már kacifántosabb a helyzet: nemcsak a csatlakozó, hanem a hálózat feszültsége is változhat. Az USA-ban például csak 110 voltos a hálózati feszültség. Nagyon megijedni azért nem kell, ma már a legtöbb idehaza forgalmazott töltő működik 110 voltról is, persze azzal azért számolni kell, hogy kisebb ilyenkor a leadott teljesítmény, ezért mondjuk egy telefon feltöltése hosszabb ideig tart. Amerikában és Kanadában az „A” illetve „B” típusú dugaszok használatosak, de ezekkel lehet találkozni a legtöbb ázsiai országban is, így például Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon illetve Kínában is. Érdekesség, hogy Kínában az idehaza használatos „C” típus is elterjedt (ugyanúgy 220 voltos feszültséggel). Aki viszont Hong Kongba vagy Makaóba menne, annak ugyanolyan adapterre van szüksége, mint az Egyesült Királyságban (Hong Kong esetében a dolog egészen érthető is, hiszen angol gyarmat volt, Makaó viszont portugál, mégis a „G” típus honosodott meg).

00108880abx.jpg

Ausztrália teljesen más utakon jár, az emberek ott az „I” típust használják. Ehhez a következő átalakító passzol:

00108882abx.jpg

A sokat utazók csomagban is vásárolhatnak: „F” típusú, tehát a Magyarországon is használt, földelt dugaszt készíthetünk a „Global” és „Európa csomagokkal, amelyek három-három országspecifikus adaptert tartalmaznak.

Egyébként nemcsak olyan adapterre lehet szükség, amivel az európai dugót tudjuk használni más konnektorban, hanem ennek ellenkezőjére is – ha mondjuk Amerikában vagy az Egyesült Királyságban vásárolunk valamilyen terméket, itthoni használatra. Ebben az esetben arra viszont nagyon kell figyelni, hogy az adott töltő/készülék működik-e 220 voltos hálózaton is – ha az eszköz erre nincsen felkészítve, akkor annak könnyen elfüstölés lehet a vége. Átalakítók európai konnektorba:


00121990abx.jpg00121991abx.jpg

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

47629: Hálózati utazóadapter „Nagy Britannia”

108884: Utazóadapter HU-Svájc

108880: Utazóadapter HU-USA

108882: Utazóadapter HU-Ausztrália

47762: Hálózati utazóadapter „Global” (Type B, G és I)

47763: Hálózati utazóadapter „Európa” (Type L, J és G)

121990: Utazóadapter US-EUR

121991: Utazóadapter UK-EUR