Ezekre a fotós kiegészítőkre mindenkinek szüksége van

Mert nem csak a nagyon drága gépek mellé érdemes néhány jól megválasztott kiegészítővel meglepni magunkat. Megmutatjuk, melyek a legnépszerűbb tartozékok.

hama_fotos_kieg.jpg

Adattárolás

 

A fényképezőgépek mellé általában csak egy nagyon kicsi méretű adattárolót mellékelnek a gyártók, ha egyáltalán – ezért a frissen megvásárolt kamera mellé, legyen szó akár drága DSLR vagy MILC gépről, akár olcsó kompakt masináról, ajánlatos rögtön egy adattárolót is vásárolni. Hogy mekkorát, abban segítséget nyújt egy korábbi írásunk, hogy milyet, abban pedig most próbálunk meg némi eligazítással szolgálni. A profi gépekhez mindenképpen ajánlott gyors adattárolót választani, hiszen a RAW fájlok mérete 30 MB vagy akár még nagyobb is lehet, nem mindegy, hogy az adatok mennyi idő alatt kerülnek fel a memóriakártyára. A SanDisk mind a CF-kártyát használó, mint az SD-kártyával működő gépekhez kínál többféle alternatívát.

hama_sandisk_cf.jpg

A CF-kártyáknál az alapot a 4-32 GB-os méretben kapható Ultra széria jelenti, amely legfeljebb 50 MB/s-os írási és olvasási sebességet ígér. Az Extreme és Extreme Pro sorozatú kártyák esetén 16-64 GB-os tárolókapacitást választhatunk, és legfeljebb 120 illetve 160 MB/s-os sebességet kapunk; ez a profi gépeknél akár a végtelenített sorozatfelvételek készítését valamint rövidebb 4K-s videók rögzítését is lehetővé teszi. Az Extreme és Extreme Pro kártyák további előnye, hogy mérsékelten víz- és rázkódásállóak, valamint -25 és +85 fokos hőmérsékleti tartományban is használhatók.

sandisk_mc_capacity.jpg

A SanDisk SD-kártya kínálata jóval összetettebb: a „mezei” SDHC-kártyák mellett (ezeket megfelelőek lehetnek kompakt gépekbe) a termékkínálat részét képezik az Ultra, Extreme, Extreme Plus és Extreme Pro sorozatok is. A szériák között alapvetően természetesen az írási- és olvasási sebesség valamint a választható kapacitások terén vannak eltérések. A kezdőknek ajánlott „sima” kártyákon túllépve az Ultra verziók 40, az Extreme változatok 60, az Extreme Plus kártyák 80, az Extreme Pro modellek pedig, verziótól függően, 95 vagy 280 MB-nyi adat megmozgatására képesek másodpercenként. Megfelelő típust a felhasználás módja és körülményei alapján tudunk: profi fényképezéshez és Full HD videók rögzítéséhez legalább Ultra kártyára van szükségünk, 3D és 4K-s videókhoz pedig az Extreme Pro széria tagjai ajánlottak. Extrém hőmérsékletben (-25 és +85 fok között) bármelyik Extreme kártya működik, vízálló, hőálló, ütésálló, röntgen- és mágnesbiztos kialakítással viszont csak az Extreme Pro kártyák rendelkeznek.

 

Védelem

 

A kamerák szállításához egy jó minőségű táska is elengedhetetlen. Megannyi modell közül lehet választani, amelyek eltérőek lehetnek anyagfelhasználás, méret, zsebek száma és persze árkategória alapján is. A Nashvill táskák kitűnő ár/érték aránnyal bírnak és többféle színben (fekete-vörös, fekete-kék és fekete-szürke) valamint méretben elérhetők.

121862_hama_nashvill_140.jpg

A legnagyobb verzió 23×11×17,5 cm-es, ebben két tépőzáras határolóval már három zseb is kialakítható (a két kisebb modellben kettő rekesz lehet), így a kamera mellett objektíveknek is bőven van hely. A memóriakártya számára külön kialakított rekesz lapul a fedélben, az egyéb kiegészítőket pedig a zippzáras első zsebbe helyezhetjük – sőt, még egy dokumentumtároló rekeszt is használhatunk a fontos papíroknak. A táska többféleképpen is hordozható: vállpánttal, fogantyúval illetve gurulós bőröndhöz rögzítve.

 

Szűrők

 

Az objektív elé helyezett szűrő alapvető feladata szintén a védelemmel kapcsolatos: megvédi a lencse felületét a szennyeződésektől illetve a még komolyabb problémát jelentő sérülésektől. A SIGMA PROTECTOR és WR PROTECTOR sorozata ideális választás mindazoknak, akik csak emiatt szeretnének szűrőt használni. A 46-105 mm-es tartományban, összesen tizenhárom méretben megvásárolható szűrők nem színezettek, így használatuk nem befolyásolja az elkészített fotók színvilágát. A WR jelzéssel ellátott változatok vízlepergető, és ujjlenyomat ellen olajlepergető hatással is rendelkeznek.

sigma_szurok_1.jpg

Persze ha már kerül valamilyen szűrő az objektív elé, akkor azt célszerű kihasználni, és valamilyen extra funkcióval bíró típust választani. A SIGMA WR UV FILTER az UV sugarak elnyelésével biztosítja, hogy napfényes vagy havas időben a fotók ne kapjanak kékes színezetet. Egy UV szűrő hasznos kiegészítő lehet tájképek, portrék fotózásánál. A méretválaszték azonos a WR PROTECTOR sorozat méretválasztékával, a WR pedig természetesen ezúttal is a vízlepergető hatást jelöli.

sigma_szurok_2.jpg

Ugyancsak érdemes egy pillantást vetni a SIGMA WR CIRCULAR PL FILTER termékcsaládra is, amely polarizációs szűrőkből áll – a PL szűrőnek elsősorban akkor vehetjük hasznát, ha nagy üvegfelületeket vagy vizet fotózunk, mert a polarizáció hatására az ilyen felületekről visszatükröződő fény nem jut el az objektívig, vagyis azok nem „csillannak be”. Tájképek fotózásakor egyébként a kontraszt is növelhető egy PL szűrővel. A méretválaszték ismét csak azonos, mint ahogyan a WR jelölés tartalma is.

 

Tisztítás

 

A fényképezőgépek tisztítása nem bonyolult feladat, azonban erősen ajánlott célszerszámot alkalmazni, mivel az objektíven keletkező bármilyen sérülés ronthatja a képminőséget, a folyadékok pedig könnyen meghibásodást okozhatnak. Az objektívek tisztításához a legelterjedtebb és talán legjobb eszköz a Lenspen, amely az előtisztításhoz egy ecsetet, a tisztításhoz pedig bársonyos bevonattal rendelkező fejet tartalmaz. A Lenspen aktív szén segítségével, szárazon távolítja el a szennyeződéseket, vele legfeljebb két menetben még a legmakacsabb ujjlenyomatoktól is megtisztíthatjuk a felületeket.

5640_lenspen_kit.jpg

A Lenspen készlet 4in1 három tisztítót és hozzájuk egy hordozó táskát tartalmaz, utóbbi egyben mikroszálas kendő is: a készletben lévő Lenspenek kialakítása objektívek, szűrők és optikai keresők tisztításához illeszkedik. A kit a gyártó ajánlása alapján nagyjából 500 tisztításhoz elegendő.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek)

SanDisk memóriakártyák (CF és SD/SDHC)

121862: Nashvill 140 fotós táska

SIGMA szűrők

5640: Lenspen készlet 4in1