SIGMA szűrők: ha a szimpla védelemnél több kell

Egy korábbi írásunkban, a fontos fotós kiegészítők között, már kitértünk arra, hogy az objektív elé helyezhető szűrőknek az alapvető, védelmet nyújtó funkció mellett extra feladatokat is elláthatnak. Most a SIGMA és néhány fotó segítségével azt is megmutatjuk, hogy mit jelent a gyakorlatban az UV szűrők valamint polarizációs szűrők használata.

sigma_filter.jpg

Az alapmodellnél persze különösebb illusztrációra nincsen szükség: a SIGMA PROTECTOR és WR PROTECTOR sorozatba tartozó szűrők azon fotósok számára készültek, akiknek igazából csak a védelem miatt van szüksége egy ilyen kiegészítőre. A 46-105 mm-es tartományban, összesen tizenhárom méretben megvásárolható szűrőkből kétféle változat létezik, a sima és a WR jelöléssel is ellátott variáns. Mindkettő természetesen színtelen, és többrétegű bevonattal készül, így használatuk nem befolyásolja az elkészített fotók színvilágát. A WR típus annyival tud többet, hogy egy víz- és olajlepergető bevonat is került rá, amelynek hála sem a vízcseppek sem az ujjlenyomatok nem tapadnak meg felületén annyira, így ritkábban kell ezeket a szennyeződéseket eltávolítani róluk.

sigma_szurok_2.jpg

A SIGMA WR UV FILTER az UV sugarak elnyelésével biztosítja, hogy napfényes vagy havas időben a fotók ne kapjanak kékes színezetet. Egy UV szűrőnek minden olyan fotós táskájában helye van, aki akár kicsit is komolyan gondolja a fényképezést, hiszen nem kellenek speciális körülmények ahhoz, hogy a vele járó előnyöket kihasználhassuk. A SIGMA WR PROTECTOR sorozat szintén 46-105 mm-es tartományban, és szintén tizenhárom különböző átmérővel készül, színtelen, és víz- és olajlepergető bevonattal is ellátták.

 

Teljesen más helyzetekben lehet hasznos a SIGMA WR CIRCULAR PL FILTER termékcsaládjának megfelelő méretű (46-105 mm-es) tagja, amely arra képes, hogy kiszűrje az objektívre direktben tükröződő fénysugarakat. Ennek eredményeképpen kevesebb, de „tisztább” fény jut el a fényképezőgép szenzoráig, amely az alábbi előnyökkel jár:

  • optimális beállításnál visszatükröződő fény kiszűrése (főleg nagy felületű üveg vagy víz fotózásánál látványos a különbség)
  • élénkebb színek (főleg a növények zöldjénél és az ég kékjénél figyelhető meg)
  • általában jobb kontraszt (különösen párás időben)
  • dinamikatartomány csökkenthető vele, ami erős napsütésnél lehet kívánatos.

pl_filter.jpg

PL szűrő nélkül (balra) és PL szűrővel (jobbra) - forrás: https://youtu.be/doV6bRMrUK8

Fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy többféle előnye mellett a polarizációs szűrők alkalmazásának van néhány hátulütője. Közülük a legjobban arra kell figyelni, hogy PL szűrővel hosszabb záridővel kell fotózni – éppen ezért egy PL szűrő arra nem igazán alkalmas, hogy folyamatosan az objektív előtt legyen. Ergo amikor nincsen rá szükség, ajánlott egy UV szűrőre kicserélni.

 

A bejegyzésben szereplő termékek:

SIGMA WR PROTECTOR

SIGMA PROTECTOR

SIGMA WR UV FILTER

SIGMA WR CIRCULAR PL FILTER

Címkék: kütyük