Így jelölik a gyártók az SD-kártyák sebességét

Több korábbi cikkben is foglalkoztunk már a memóriakártyákkal, de eddig többnyire a koncentráltunk, pedig az, hogy egy adott kártya milyen felhasználásra alkalmas, még egy nagyon fontos dologtól, az adattároló sebességétől is függ. Hiába rendelkezik 128 GB-os mérettel egy SDXC kártya, ha másodpercenként mondjuk csak 2-3 MB átvitelére képes, akkor alkalmatlan arra, hogy 4K-s videókat rögzítsünk vele.

sd-speed-index-1.png

A kártyák sebességét a gyártók (szinte) minden esetben megadják saját honlapjukon, viszont az eligazodást nehezíti, hogy emellett feltűntetik az SD Association jelülései közül is a megfelelőt. A kettősségre egyszerű a magyarázat: a saját adat mindig a legnagyobb elérhető írási és olvasási sebességet jelenti (és MB/s-ban szerepel a specifikációban), míg az SD Association jelölései azt garantálják, hogy az adott sebességosztály elvárásait a kártya minden körülmények között teljesíteni tudja. Miért fontos ez? Azért, mert a memóriakártyák sebessége is csökken, ahogyan folyamatosan írunk, törlünk, írunk rájuk. A 4K-s videók rögzítéséhez például 30 MB/s-os átvitel ajánlott, és nyilván nem elég, ha a kártya ezt csak optimális körülmények között tudja teljesíteni.

A kártyák sebességét Speed Class és UHS Speed Class osztályok jelölik, ami a kártyán egy C vagy egy U betűbe írt szám formájában jelenik meg. Speed Class (C) jelölés esetében a szám a minimális adatátviteli tempót adja meg, UHS Speed Class (U) jelzésnél viszont tízszeres szorzóval számolhatunk. Vagyis a C’2 jelentése például 2 MB/s, az U’1 pedig 10 MB/s-ot jelez. Speed Class jelölésből 2, 4, 6 és 10, UHS Speed Class jelölésből 1 és 3 használható az SD Association adatai szerint. A sebességindex főleg videók rögzítésénél fontos, de a fényképezőgépeknél is meghatározhatja, hogy hosszabb sorozatfelvételek készítésénél másodpercenként hány képkocka rögzíthető. Az eligazodásban az alábbi táblázat segít:

sd-speed-index-2.png

Fontos a másik oldal is!

Természetesen a gyors kártya önmagában még nem garancia semmire. Ahhoz, hogy a sebességét maximálisan ki is tudjuk használni, szükség van arra is, hogy a készülék, amiben használni fogjuk, szintén támogassa a gyors adatátvitelt. A termékek (fényképezők, videokamerák, stb.) specifikációja tartalmazza, hogy az optimális működéshez legalább milyen gyors memóriakártya szükséges – ha ilyet nem találunk, akkor érdemes legalább a Speed Class 10-es vagy UHS Speed Class 1 jelöléshez ragaszkodni.