Két kiváló ár/érték arányú internetes és digitális rádió

A digitális rádiók nem tartoznak az olcsó kütyük közé, a Hama azonban ismét megmutatta, hogy lehet az átlagos árszint alá menni akkor is, ha a minőség az elsődleges szempont. A hifi rajongóknak pedig hangszóró nélküli, a meglévő hangrendszerbe integrálható modell is készült.

00054819awx3.jpg

Az internet és a digitális technológia alaposan átformálták a tartalomfogyasztási szokásokat, és ez nemcsak a kép alapú tartalmakra vonatkozik, hanem a zenére is. És a rádióra. Merthogy az analóg rádióadások helyett ma már digitális (DAB/DAB+) szabványú csatornákat is hallgathatunk, kiváló minőségben, a választék pedig szinte felfoghatatlan méretűre hízott, hiszen az interneten keresztül több tízezer podcast közül szintúgy lehet választani. Az internetes rádiókat persze számítógépen keresztül is lehet hallgatni, ám sok szempontból praktikusabb, é s persze sokkal menőbb is, ha digitális rádiót használunk. A Hama DIR3100 pontosan egy ilyen eszköz: vele meghallgatható minden ami zene, érkezzék bármilyen közegen keresztül.

00054819abx2.jpg

A készülék fekete és fehér színben is megvásárolható – szerintünk a fekete modell sokkal elegánsabb. Alapvetően ez a modell (is) fából készült, kivéve az előlap, ami viszont rendesen megmunkált műanyag. A rádión két tekerő, hat gomb és egy 2,8 colos kijelző van, ezek segítségével is irányíthatjuk a kütyüt. Persze kényelmesebb azért a távirányítót használni erre a célra, sőt, a legjobb, ha letöltjük az iOS és Android alatt is futó kísérő alkalmazást. A külsőre tényleg egyetlen szavunk sem lehet, de ugyanez igaz a funkcionalitásra is. Csatlakozóból például mindent kapunk, amire csak szükség lehet: van WiFi, USB, Ethernet, AUX, fülhallgató kimenet és vonalszintű kimenet is.

00054819dex2.jpg

Az igazán jó dolog azonban az, hogy a rádióval gyakorlatilag megszámlálhatatlan mennyiségű forráshoz kapcsolódhatunk. A rádió tudja fogni az összes FM, DAB és DAB+ szabványú rádiócsatornát, ha pedig WiFi vagy Ethernet segítségével internetre csatlakoztatjuk, akkor a Spotify illetve podcastok tízezre is elérhetővé válnak. Sőt, DLNA/UPnP segítségével akár még telefonról vagy PC-ről is streamelhetjük kedvenc dallamainkat. És persze az USB portot sem csak más kütyük töltésére tudjuk használni, az ide csatlakoztatott USB stickek tartalmát (MP3, WMA, FLAC) szintén lehet böngészni.

00054824abx2.jpg

A hangminőség meglepően jó, a 2×5 wattos teljesítmény ellenére: mélyeket sem csak nyomokban lehet felfedezni (köszönhetően a bass reflex nyílásnak is), és már közepes hangerő is bőven elegendő ahhoz, hogy a DIR3100 az egész szobát „teleszórja”. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a kategóriában számos olyan termék van, amely magasabb ára ellenére egyetlen hangszóróval rendelkezik; a DIR3100 viszont sztereo hangzást kínál.

 

Erősítő mellé

A Hama azok számára is tartogat egy készüléket, akik nem érik be a 2×5 wattos teljesítménnyel: a DIT2100 néven futó (54821-es cikkszámú) internetes és digitális rádió a DIR3100-asokéval egyező tudást kapott (egyedül az ébresztés maradt ki belőle), csak éppen nincs benne hangszóró. Cserébe ez a modell kapott viszont kétféle digitális hangkimenetet is: erősítőhöz optikai vagy S/PDIF csatlakozón keresztül is hozzáköthetjük.

00054821abx2.jpg

A bejegyzésben szereplő termék(ek)

54819: Internet rádió / Digitális rádió DAB+/FM „DIR3100”, fekete

54824: Internet rádió / Digitális rádió DAB+/FM „DIR3100”, fehér

54821: Internet rádió / Digitális rádió DAB+/FM „DIT2100”, fekete