Hamarosan érkeznek a prémium logóval ellátott HDMI kábelek

A szabványt gondozó testület új tanúsítványt jelentett be, amivel csak a legjobb minőségű kábelek rendelkeznek majd. Nézzük, miért jó a Premium HDMI Cable plecsni; és eloszlatunk egy tévhitet is.

hdmi_kabel.jpg

Amikor valamilyen új tartalomtípus jelenik meg, akkor nemcsak a készülékgyártók, hanem a kábeleket forgalmazó cégek is igyekeznek meglovagolni a hullámot: olyan termékeket jelentenek be, amelyek kifejezetten a 3D adásokhoz vagy éppen a 4K-s tartalmakhoz lettek kifejlesztve. Sokan esküsznek arra, hogy ezek a kábelek valóban csodára képesek, mások viszont állítják, hogy semmivel sem jobbak, mint a hétköznapi verziók. Mivel a HDMI szabványt gondozó testület új logó kiadására készül, úgy gondoltuk, hogy érdemes megnézni, hol is van az igazság.

hdmi-logo.png

A hdmi.org weboldalon is elérhető dokumentáció alapján a program Premium HDMI Cable Certification névre hallgat, és a szervezet azt ígéri, hogy minden olyan kábel, amely megkapja a minősítést, képes lesz stabilan és tartósan szállítani a HDMI 2.0 és 2.0a specifikációban szereplő legnagyobb, 18 Gbps-os sávszélességet. Ezt szigorú tesztekkel fogják ellenőrizni, és természetesen a gyártók nem öntanúsító rendszerben fogják majd használni a logót. A minősítéssel rendelkező kábelek egy matricát fognak kapni, amin a program logója mellett egy QR-kód és annak közepén egy digitális ujjlenyomat is szerepelni fog. Ezeket arra lehet majd használni, hogy a HDMI.org saját fejlesztésű, okostelefonon működő alkalmazásával is ellenőrizni tudjuk a gyártó nevét és a kábel típusát – ez a remények szerint azt eredményezi majd, hogy a hamisítványok teljesen eltűnnek, de legalábbis drasztikus mértékben visszaszorulnak a piacról.

00083057abx.jpg

Egyelőre még nem tudjuk, hogy az egyes forgalmazók hogyan fogják lefordítani mindezt marketinges nyelvre, de azt ki kell emelni, hogy a hdmi.org közleményében a sávszélességre vonatkozó garancia szerepel, nem az, hogy a kép- vagy hangminőség jobb lesz. És ez nagyon helyes így! A HDMI szabvány ugyanis digitális adattovábbítást használ (kiváló hibajavításokkal ráadásul), vagyis ha eljutnak az adatok a forrástól a célig, akkor „van” kép és hang. És függetlenül attól, hogy egy 1000 vagy egy 100 000 forintos kábelt használunk, a minőség pontosan ugyanolyan lesz. Ez tény. A kulcsszó viszont az előző mondatban az, hogy „ha”. Ugyanis előfordulhat olyan eset, amikor a jel annyi zajt szed fel út közben, hogy a hibajavítók nem képesek azt korrigálni – ilyenkor viszont egyáltalán nem lesz kép. És itt van a kutya elásva: az olcsó kábelek sokszor mindenféle árnyékolás nélkül készülnek, így könnyebben szedik fel az elektromos zajt (amit akár a falban futó kábelek, akár a vezeték nélkül kommunikáló eszközök is okozhatnak). A Premium HDMI Cable Certification program tehát nem azt garantálja majd, hogy a képminőség jobb lesz, hanem azt, hogy a működési környezettől függetlenül a kábel biztosan teljesíteni fogja azt, amit várunk tőle.