Az 5 legjobb kiegészítő fényképezőgéphez

Karácsonyi ajándék tipp

hama-k-2.jpgHa megvan a fényképező, akkor már csak néhány apróság kell ahhoz, hogy a masinát mindig kényelmesen tudjuk használni.

post_xmas_template_19.jpg

Alapszabály, hogy memóriakártyából mindig legyen nálunk legalább kettő – és nemcsak azért, hogy ha az első betelne, akkor tudjunk cserélni, hanem azért is, hogy a legváratlanabb meghibásodás esetén is védve legyünk. Egy hobbi fotósnak a 16 GB-os kapacitás általában elég szokott lenni. A SanDisket, úgy gondoljunk, senkinek sem kell bemutatni, a gyártó elismert szereplője a piacnak. A választási szempontokat itt és itt veséztük ki egy kicsit alaposabban.

sandisk_mc_capacity.jpg

A tároláshoz és a szállításhoz nagyon nagy segítség egy jó táska, amelyet úgy érdemes kiválasztani, hogy ne csak a kamera, hanem a legfontosabb kiegészítők (kártyaolvasó, törlőkendő, tartalék akku és további memóriakártyát) szintén beleférjenek. Nashvill tokokat a legtöbb DSLR géphez találunk; a kiváló ár és a minőség adott, színválasztékból pedig három is rendelkezésre áll.

121862_hama_nashvill_140.jpg

A szűrők szerepe kettős: amellett, hogy védik az objektívet a fizikai behatásoktól, az elkészült képre is hatással vannak, de legalábbis lehetnek. Egy UV-szűrővel például jobb kontrasztú, színhű fotókat lőhetünk, a polarizációs szűrővel pedig a különféle felületekről visszatükröződő fényt távolíthatjuk el a képről. A Sigma 46-105 mm-es szűrőátmérő között mindenféle méretben gyárt ilyen kiegészítőket.

sigma_szurok_1.jpg

Bár nagyon sokszor jól jön(ne), sokan mégsem hordanak magukkal állványt, mert a legtöbbjük nagy. De nem mindegyik: a Braun fotó állvány FLEXI 2 például elég kompakt méretű (18 cm-es) ahhoz, hogy mindig nálunk legyen a táskában. Amikor pedig szükség van rá, hajlékony lábainak hála nemcsak sík terepen lehet bevetni, hanem (szinte) bárhol.

braun-allvany.jpg

És végül: nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy amit az ember használ, az idővel koszolódik. A fényképezőknél a burkolat természetesen nem számít (annyira), az objektívet viszont mindig makulátlan állapotban kell tartani. A Lenspen aktív szén segítségével a legmakacsabb szennyeződést is képes úgy eltávolítani, hogy közben az objektívet kíméli. Egyébként van belőle olyan változat is, ami a CCD és olyan is, ami a kereső tisztítására alkalmas.

5640_lenspen_kit.jpg

Címkék: kütyük