A telefonok USB portja nemcsak töltésre és fájlmásolásra lehet jó!

Persze ahhoz, hogy az extra funkciókat ki is tudjuk használni, adapterre is szükségünk lesz. Mutatunk is ezekből rögtön hármat.

untitled-1_1.jpg

Az almás telefonok kivételével ma szinte csak olyan telefonokat kapni, amelyek microUSB csatlakozó segítségével tölthetők, és ez az interfész szolgál arra is, hogy a fájlokat szinkronizáljuk a mobil kütyü és a számítógép között. A microUSB csatlakozót azonban további trükkökre is meg lehet tanítani: két kulcsszót mondunk, OTG és MHL. Előbbire USB OTG-ként is szoktak hivatkozni; az OTG az On-the-Go szavak rövidítése, amiből könnyen ki is lehet következtetni, hogy ez a funkció arra szolgál, hogy a mobiltelefonhoz (vagy táblagéphez) USB-s kütyüket csatlakoztassunk. Természetesen többféle hardver is támogatott (billentyűzet, kártyaolvasó), a leggyakrabban azonban valamilyen adattárolóval szokták ezt a lehetőséget kihasználni. A mobil elegendő energiát tud biztosítani egy USB stick működéséhez, ha viszont külső merevlemezben gondolkodunk, akkor mindenképpen külső tápegység is szükséges. Az MHL nem adat, hanem kép továbbítására használható: a funkciót támogató mobiloknál a microUSB portból HDMI kimenet varázsolható.

Fontos, hogy az USB OTG valamint az MHL funkció támogatása modellspecifikus tulajdonság. Adapter vásárlása előtt győződjünk meg róla, hogy készülékünk microUSB csatlakozója ismeri-e az OTG és/vagy MHL funkciókat!

00054140abx.jpg

A Hama USB 2.0 OTG HUB a hozzá mellékelt átalakítónak hála notebookokkal és mobil kütyükkel egyaránt használható. Két eszközt is képes fogadni, amelyek számára (microUSB porton keresztül) extra tápot is biztosíthatunk. Az USB 2.0 OTG HUB és olvasó hasonló képességekkel bír, de ebben a típusban az egyik USB port helyét egy SD/microSD kártyaolvasó vette át.

00054141abx.jpg

A másik funkció, vagyis az MHL kiaknázáshoz a Hama MHL Adaptert ajánljuk, amely a telefon felé egy microUSB kábelt kínál, a másik irányba pedig egy szabványos HDMI csatlakozót, amibe bármilyen HDMI kábelt bedughatunk. Ebbe az irányba kapunk még egy microUSB portot is, ami pedig arra való, hogy a tévére csatlakoztatott telefont használat közben tölteni lehessen.

00054510abx.jpg

A bejegyzésben szereplő termék(ek)

54140: Hama USB 2.0 OTG HUB

54141: Hama USB 2.0 OTG HUB és olvasó

54510: Hama MHL adapter

Címkék: kütyük