Fotóalbum helyett: digitális képkeret

Az analóg fényképezők helyét átvették a digitális gépek, viszont a klasszikus albumok helyett még mindig kevés digitális változatot használunk. Pedig manapság már a digitális képkeretek ára sem feltétlenül vészes – kezelésükre pedig a nagyi is megtanítható.

00095261prx2.jpg

A digitális fényképezőgépek egyik nagy előnye, hogy a nyaralás során vagy a családi ünnepek alkalmával annyi képet lehet készíteni, amennyit csak akarunk. Hogy aztán ezeket mikor és hogyan nézzük vissza, az már más kérdés: a tapasztalat azt mutatja, hogy a fejekben, ha képnézegetésről van szó, még mindig a klasszikus album vagy esetleg a számítógép/tablet jelenik meg. Pedig a szekrényre vagy asztalra kitehető digitális képkeretekből ma már rengeteg típus létezik. Például a Hama P6SLB, amely egy fekete és fehér kávával is kapható, belépő szintű modell.

00095262abx2.jpg

Tervezésekor direkt figyeltek arra, hogy a külső inkább a klasszikus képkereteket idézze, ne pedig a kütyük világát. A képkeret 16:9-es kijelzővel készült, ami remekül igazodik a telefonokkal készített fotók képarányához, de közel tökéletes a digitális gépekkel lőtt képekhez is. Álló helyzetűre tervezték, 6 colos kijelzőjén a fotók 480×800 pixelben jelennek meg. A képkeret a fotókat SD, SDHC vagy MMC kártyáról tudja beolvasni. A digitális képkeretek lényege természetesen az, hogy ne csak egy képet tudjunk rajtuk megnézni, hanem akár több száz képből álló diavetítéseket is; ehhez többféle animációt és automatikus nagyítást is kapunk segítségnek.

00095261dex2.jpg

A vetítés során válogathatunk a memóriakártya teljes tartalmából, de persze kérhetjük azt is, hogy csak egy-egy mappa képei jelenjenek meg – ez kiváló akkor, ha csak az unoká(k)ról készült fotókat vagy csak a legutóbbi buli képeit szeretnénk újból megnézni. A diavetítésnél nemcsak az átmeneti effektus és a zoom, hanem a képváltás időtartama is változtatható.

00095262awx8.jpg

A Hama képkerete néhány további szolgáltatást is kínál extraként. Ezek közé tartozik a digitális hirdetőtábla üzemmód, a beépített ébresztő, a naptár és az is, hogy a saját fénymérő szenzornak hála a képkeret sötétben automatikusan éjszakai üzemmódra tud kapcsolni (ilyenkor a képek helyett egy óra jelenik meg), ha akarjuk.

00095262awx3.jpg

A cikkben szereplő termék(ek):

95261: Hama digitális képkeret „Vittoria”, álló, 6 colos (fehér)

95262: Hama digitális képkeret „Vittoria”, álló, 6 colos (fekete)

Címkék: kütyük