Két programozható univerzális távirányítót mutatunk

Egy univerzális távirányító régen még nagy szám volt, ma viszont már rengeteg típust lehet kapni. A gyártók többnyire ugyanabból az adatbázisból dolgoznak, így az előre programozott kódokban és végső soron az irányítható kütyükben nincsen jelentős eltérés az elérhető modellek között.  A legolcsóbb típusok ennél nem is nagyon tudnak többet, ha viszont egy szintet feljebb lépünk, akkor már a programozhatóság is megjelenik.

thomsonroc2303.jpg

Hiszen nemcsak akkor lehet hasznát venni egy kombi távirányítónak, ha elromlott/elveszett az, ami a tévéhez járt. Egy univerzális kontroller akkor is nagyon hasznos lehet, ha a nappaliban lévő készülékeket (tévé, erősítő, DVD-lejátszó, stb.) szeretnénk egyetlen eszközzel irányítani. Ha jobban belegondolunk, a programozhatóság ebben az esetben már szinte kötelező, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy tényleg bármilyen kütyüt tudunk majd irányítani. Mutatunk is két, tanulni is képes példányt!

thomsonroc2303_2.jpg

Az első távirányító a Thomson ROC2303, ez kettő készülék irányítására alkalmas. Praktikusan a tévé és a set-tob-box vezérelhető vele. Összesen több mint 1000 termék kódjait ismeri, a Thomson ígérete szerint minden Európai modell szerepel az adatbázisában. De biztos ami biztos, tanulási funkció is került bele – így egy kis kreativitással a set-top-box helyett akár a Blu-ray lejátszó alapvető kezelésére is megtanítható. Az előre programozott kiosztások közül kód segítségével választhatunk, vagy kérhetjük az automatikus keresést is. Kompakt mérete ellenére nagy gombok kerültek a távvezérlőre, így az idősebbek is könnyen használhatják. Érdekesség még, hogy felületét végig szilikon borítja, ami nemcsak a tisztítást könnyíti meg, hanem a szennyeződéseket (por, folyadék) is távol tartja. A bevitelt a TV vagy STB gombok melletti LED felvillanása jelzi, hogy mindig tudjuk, éppen melyik az a készülék, amelyiket irányítjuk.

thomsonroc4111.jpg

A Thomson ROC4411 már négy eszközt tud irányítani; a tévé és a set-top-box mellé bejön még a DVD/Blu-ray lejátszó valamint az erősítő is. Ez a távirányító természetesen megjelenésében is komolyabb példány, például azért is, mert sokkal több funkciógomb került rá. Az előre beprogramozott kütyük száma itt is 1000 feletti, az egyedi kódokhoz pedig szintén van tanulási funkció. Sőt, még rövid makrókat is beprogramozhatunk: egyetlen gombra rátehetjük mondjuk az összes, filmnézéshez szükséges készülékünk bekapcsolás funkcióját, stb. A Thomson ROC4411 rendes, könnyen kitapintható gombokkal készült, de a sötétben való használatot a háttérvilágítás is segíti: ez a programválasztó gombokat és a hangerőszabályzót világítja meg.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

131898: Thomson ROC4411

131818: Thomson ROC2303

Címkék: kütyük