Meddig nőhet még az okostelefonok kijelzőjének felbontása?

A készülékgyártók évről évre növelik a kütyük kijelzőinek felbontását. Habár papíron nagyon jól mutat egy 4K-s telefon, sokakban felmerül a kérdés, hogy van-e bármiféle értelme az egyre nagyobb és nagyobb PPI hajszolásának.

retina-2.jpg

Természetesen nagyon sok dologtól függ, hogy egy adott készülék esetében mi számít optimális felbontásnak. Számít a kijelző mérete, számít az, hogy a kijelzőt milyen messziről nézzük, és persze az sem mellékes, hogy az adott kütyüt mire használjuk. Az optimális felbontás meghatározásakor figyelembe kell vennünk egyrészt azt, hogy a szemünk felbontó képessége milyen, másrészt azt is, hogy a megjelenített tartalom hogyan mutat majd rajta. Egy 55-60 colos tévénél például szemünk jelenti az akadályt: egy egészséges, tökéletes látással rendelkező ember csak akkor látja egy Full HD és egy UHD felbontású modell között a különbséget, ha a készülékeket legfeljebb 2,5-3 méterről nézi. De vegyünk egy notebookot: a 13,3 colos készülékek között ma már egyáltalán nem ritka a Full HD felbontás. Viszont ha Windowst használunk, a natív részletességből nem igazán lehet profitálni, mivel a klasszikus felületek (tálca, ikonok, menük, stb.) olyan apróra zsugorodnának össze, hogy az már egészen kényelmetlen lenne. Amíg fenti példákban a tévénél elsősorban a fizikai korlát jelenti a határt, addig a notebooknál nem azzal van a gond, hogy nem látjuk a finom részleteket, hanem azzal, hogy azok apró volta miatt nem lehet velük dolgozni.

A legérdekesebb kérdést viszont kétségkívül az okostelefonok kijelzőinek felbontása jelenti. A legnagyobb felbontású panel, ami mobilba került, az 3840×2160 képpontos volt; ezt a Sony Xperia Z5 Premium kapta meg. A Sonynál is tudták persze, hogy ennyi pixelre nincsen szükség, ezért a telefon hibrid módban működik: ha nem képeket vagy videókat nézünk rajta, akkor a pixeleket négyesével összefogva csak Full HD felbontású a kijelző. Mivel egy telefont közelről nézünk, a kérdés az, hol van az a határ, amikor a pixeleket már nem látjuk; vagyis amikor teljesen eggyé áll össze a kép. A Retina Display kifejezést valószínűleg mindenki hallotta már, hiszen ezt a frázist az Apple hozta be a köztudatba. Noha a dolog marketing bullshitnek hangzik, ezúttal sikerült egy olyan valamit találni, ami mögött valós tartalom van. (A Retina szót egyébként az Apple a telefonokkal és számítógépes kijelzőkkel kapcsolatban le is védette, ezért más gyártók nem is használhatják.) A Retina Display lényege az, hogy a panel felbontása eléri azt a szintet, amikor normál nézési távolságból (ez egy telefon esetében 30-40 cm) a szem nem képes megkülönböztetni egymástól a pixeleket. Ennek köszönhető, hogy a kijelzőn megjelenő szöveg illetve kép (többé-kevésbé) olyan élményt nyújt, mintha nyomtatott papírt néznénk. Az Apple telefonjainak pixelsűrűsége 326 PPI, vagyis egy négyzetcolnyi terület 326×326 képpontból áll – és esetünkben ez kiváló vízválasztóként is szolgál.

retina-1.jpg

Ha az Apple számait követjük, akkor adja magát, hogy egy HD felbontású kijelző legfeljebb 4,5 colos, egy Full HD felbontású kijelző 6,75 colos, egy QHD felbontású kijelző pedig 9 colos lehet, ha azt szeretnénk, hogy legalább Retina Display részletességet nyújtson. Ha elfogadjuk azt, hogy a kijelző gyártók nem akarnak minden mérethez más és más felbontású panelt gyártani, akkor adja magát, hogy 4,5 col felett szükség van a HD felbontásra, a QHD és UHD részletesség viszont egy mobil esetében feleslegesnek tűnik.

A helyzet azonban nem teljesen fekete és fehér; habár a latin abc nem tud profitálni a nagyobb részletességből, a kínai, japán stb. írásjeleknél valóban szebb rajzolatot lehet elérni QHD felbontással, főleg 5,5 col felett. A másik terület, ahol a nagyobb részletesség kihasználható, az a VR: aki a Samsung 5,1 colos, QHD felbontású kijelzővel szerelt, Galaxy S6 vagy S7 telefonját beteszi a Gear VR-ba, valószínűleg sokkot fog kapni, hogy a kép mennyire pixeles. Van tehát olyan terület (ráadásul éppen most a gyártók látókörében lévő terület), ahol annál jobb, minél nagyobb egy kijelző részletessége. Az már más kérdés, hogy egyelőre annyira kevesen használják ki a VR nyújtotta előnyöket, hogy gazdaságilag biztosan nem éri meg egy több tízmilliós példányszámban értékesített készüléknél nagy felbontású kijelzőket használni.

És akkor a válasz a címben megfogalmazott kérdése: véleményünk szerint a telefonok kijelzőjének felbontása egyelőre nem növekszik tovább, átrendeződések viszont várhatók. 4,5 col alatt arányaiban egyre több HD, 4,5 col felett egyre több Full HD, 5 col felett pedig egyre több QHD felbontású kijelzővel szerelt telefon lesz, a Sony-féle 4K-s vonalat viszont szinte biztos, hogy csak elvétve látjuk majd viszont (ha egyáltalán.