Miért jó, ha cserélhető a fényképezőgép objektívje?

Ez a bejegyzést természetesen nem a profiknak szól, hanem azoknak, akik most gondolkoznak egy komolyabb fényképezőgép (DSLR vagy MILC) vásárlásán, de elbizonytalanítja őket az objektív cseréjének lehetősége.

hama_blog_lenses_1.jpg

Először is nézzük meg, hogy milyen fontosabb részekből áll egy digitális fényképezőgép. A lista nem lesz hosszú: két fő eleme van ugyanis a masináknak, a képérzékelőt is tartalmazó elektronika valamint az objektív. Az elektronika feladata a kép rögzítése, feldolgozása és tárolása, az objektív pedig arról gondoskodik, hogy a szenzorhoz a lehető legjobb minőségű kép jusson el; ami természetesen a lehető legtöbb információ átadását jelenti. Minél több fény jut el a szenzorhoz, minél kisebb a torzítás, minél élesebbek a vonalak, annál jobb: annál szebb lesz az eredmény.

Egy fix optikás gépnél azzal kell dolgozni, ami van.  A gyártók olyan fényképezőket próbálnak csinálni, ami minden feladatra jó, ebből viszont az is adódik, hogy egy fix objektívvel ellátott gép igazán jó semmire sem lesz. Valahogy úgy, mint az autógumi: vannak négy évszakos gumik, amiket elvileg sosem kell cserélni, de saját terepükön a téli- és a nyári gumik is kenterbe verik az egész évben használható megoldásokat, ez nem is lehet vitás.

A cserélhető objektív előnye igazából benne van a nevében: le lehet cserélni. Ezzel pedig belenyúlhatunk a gépezetbe, és a fényképezőgép két fontos része közül az egyiket mindig az adott feladathoz igazíthatjuk. Habár sokan eleve nyűgként tekintenek a csere lehetőségére, a dolgot butaság így felfogni, hiszen attól még, hogy az objektívet lehet cserélni, ezt nyilván nem kötelező megtenni. Tapasztalatból azt mondjuk viszont, hogy akinek van rá lehetősége, az előbb vagy utóbb élni is fog a csere nyújtotta előnyökkel. Objektívből ugyanis rengetegféle típus van. Van, amelyikkel messzire, van amelyikkel közelre, megint másikkal egészen közelre fotózhatunk, mint ahogyan vannak sötétben kevésbé jól és nagyon jól használható objektívek, nagy látószögű objektívek, stb.

hama_blog_lenses_2.jpgPersze a cserélhető objektív nem való mindenkinek. Aki a nyaraláson csak kötelességből kattint, hogy aztán legyen mit mutogatni otthon, de valójában nem élvezi a fotózást, az teljesen mindegy, hogy mit vesz a kezébe. Aki viszont törődik azzal, hogy a képek ne csak szépek, hanem jók is legyenek, sokat profitálhat abból, hogy többféle „szemet” is tehet a fényképezőgépére. Elég ha csak azt nézzük meg, hogy egy átlagos ember hol fotóz. Két helyen. Otthon, és amikor nyaralni megy. Ez pedig rögtön két olyan terep, amelyeknél az objektív más tulajdonságai fontosak. Otthoni környezetben a minél kisebb F érték és a rövid fókusztávolság számítanak inkább, míg szabadban a nagy zoom átfogás és a széles látószög jönnek jól. Mindehhez esetleg hozzávehetjük még, hogy aki szuperközeli képeket is akar lőni, annak egy makró objektívre is szüksége lesz, ezzel viszont a kezdő fotósok igényeit alighanem teljesen le is fedtük.

A cserélhető objektívnek hátrányai is vannak persze, amik a rendszer jellegéből adódnak: az egyik logikus módon az, hogy minden objektív pénzbe kerül. Azért nem kell megijedni, mert nem kerül mindegyik típus százezrekbe, ha a fenti három területre kell keresni típusokat, akkor azt 100-120 ezer forintból össze lehet vadászni (belépő szinten). A másik dolog, amivel szembesülni fogunk, az pedig utazásnál jelentkezhet; a fotós kellékek helyigénye az objektívek számával együtt szintén nő.