A legjobb fotós kiegészítők

Már csak egy nap és itt a nyár, indulhat a nyaralás! Összegyűjtöttük, hogy a fényképezőgép mellé milyen kiegészítőket célszerű magunkkal vinni, ha utazni indulunk.

fotos-kieg.jpg

Tokja valószínűleg mindenkinek van, de aki nemcsak fényképezőgéppel utazik, hanem annak kiegészítőivel is, biztosan jobban jár egy olyan tokkal, amibe a kamera mellé az objektíveket, apróságokat is bele lehet pakolni. Természetesen célszerű lehet elvinni a „pisztolytáskát” is, hiszen korántsem biztos, hogy minden extra dologra egyszerre lesz szükség, ha viszont a kiegészítőket szeretnénk rendszerezve és biztonságosan szállítani, akkor mindenképpen valamilyen komolyabb táskát javaslunk. Korábban írtunk már a Hama Protour és Multitrans táskáiról, amelyek különböző méretben nyújtanak megfelelő védelmet a fotós kütyük számára, sőt, a Miami termékvonal két modelljét is megnéztük már, amelyeket kifejezetten akkor ajánlunk, amikor az összes felszerelést magunkkal szeretnénk vinni.

image-236476.jpgEgy állvány is nagyon sok esetben jó szolgálatot tehet; és nemcsak a naplementét vagy éjszakai témákat tudunk vele tökéletes minőségben megörökíteni! Egy megfelelő állvány felbecsülhetetlen segítség panoráma fotók készítésénél, erős szélben vagy akkor is, ha „nehéz” terepen találjuk meg a tökéletes témát. A Hama Traveller Premium Duo állványok kétféle méretben vásárolhatók meg; 3D gombcsuklós fejjel és teleszkópos lábakkal rendelkeznek, hogy tényleg minden körülmények között bevethetők legyenek.

00004266prx.jpg

A fotók tárolásához természetesen memóriakártyára is szükség van; hogy pontosan milyen méretű és típusú modellt érdemes választani, az több dologtól is függ, de alapvetően a sebesség és a kapacitás számít. A gyors sorozatfelvételre és/vagy 4K-s videók rögzítésére is képes gépekhez mindenképpen ajánlott gyors kártya, olyan, amelyik legalább 40-50 MB/s sebességgel képes írni az adatokat. A visszaolvasási sebességre mondanánk, hogy kevésbé fontos, de mégsem tesszük, hiszen nem mindegy, hogy az elkészített képeket 20 vagy 5 perc alatt tudjuk felmásolni a notebookra. Ami a méretet illeti, csak képekhez, ha csak JPEG-ben mentünk, elég lehet egy 8 GB-os kártya is, hiszen már erre is 1000 fotót készíthetünk. RAW módban viszont ugyanennyi fotóhoz már 32 GB-os kártya szükséges. Igazán sok helyet viszont a videók foglalnak: 1 órányi Full HD felbontású anyag mérete 10-12 GB, míg egy ugyanilyen hosszú 4K-s felvétel 50-60 GB-nyi helyen fér csak el. 

hama_cards.jpg

 

Hogy ne csak a kütyük védelmével, hanem a képek minőségével is foglalkozzunk kicsit, érdemes szétnézni a szűrök között is. Persze a szűrők is ellátnak védelmi feladatot, hiszen az objektív biztosan nem karcolódik meg alattuk, de ezen túlmenően egy sor egyéb feladatra is alkalmasak lehetnek: ki tudják szűrni például az UV sugárzást (így erős napsütésben sem lesznek kékes színezetűek a fotók) vagy az üvegről, vízfelületekről visszatükröződő napsugarakat is. A SIGMA termékpalettáján mindenféle átmérővel rendelkező objektívhez találunk szűrőket!

sigma_szurok_2b.jpg

A fotós legjobb barátja viszont kétségkívül az objektív tisztításához használható Lens Pen, amelyet megvásárolhatunk külön vagy készletben is – utóbbi szűrők, LCD-kijelzők és keresők tisztításához használatos „célszerszámot” is tartalmaz. A Lens Pen aktív szénnel tisztít, és a tapasztalataink szerint a száraz (elő)tisztításhoz használatos ecsettel kombinálva nincsen olyan szennyeződés, amelyet ne tudnánk vele pillanatok alatt eltávolítani.

lenspen.jpg

A bejegyzésen szereplő termék(ek):

Hama Multitrans táskák

Hama Protour táskák

Hama Miami táskák

Hama Traveller Premium Duo állványok: 144, 146, 150

SanDisk memóriakártyák: CF, SD/SDHC

SIGMA szűrők

Lens Pen objektív tisztító, Lens Pen készlet 4in1

Címkék: kütyük