MILC vagy DSLR?

Aki egy kicsit is komolyabban érdeklődik a fotózás iránt, és most szeretne gépet venni vagy egy jobb típusra váltani, rögtön szembetalálja magát a kérdéssel: vajon a MILC vagy DSLR kategória jelenti a jobb választást? A válasz – mint oly sokszor – több dologtól is függ. Nézzük gyorsan, mik ezek.

milc_vs_dslr_1.jpg

A DSLR kamerák mindig is a digitális fényképezőgépek csúcsát jelentették, ez természetesen a MILC kategória megjelenésével sem változott. A gyártók azonban helyesen mérték fel, hogy a felhasználók részéről van igény a képminőséget tekintve a DSLR gépekhez, méretek tekintetében viszont a kompakt gépekhez húzó kategóriára. A DSLR és a MILC gépek között a legfontosabb különbség az, hogy utóbbiak tükör nélküliek (innen az elnevezés is, hiszen a MILC a Mirrorless Interchangeable Lens Camera szavak rövidítése), de a képminőség és a szolgáltatások összehasonlíthatók a két kategória esetében. A csúcsot ugyan a DSLR kategóriába tartozó masinák jelentik, de a MILC gépek között is vannak nagyon jók, olyanok amelyek a belépő (és egyes középkategóriás) DSLR gépeket simán maguk mögé tudják utasítani. Persze aki a fotózásból él vagy hobbi szinten komolyan foglalkozik vele, teljesen biztos, hogy továbbra is a DSLR gépeknél fogja megtalálni a számítását, viszont a MILC kategória sem rossz, bizonyos helyzetekben pedig még jobb alternatívát is jelenthet!

milc_vs_dslr_2.jpg

A DSLR fényképezőgépekbe legalább APS-C méretű, a MILC gépekbe viszont legfeljebb APS-C méretű képérzékelőt építenek be a gyártók, ebből adódik, hogy általánosságban véve a DSLR gépek jobb képminőséget nyújtanak – hozzátesszük, hogy a különbség nem olyan mértékű, ami egy átlagos felhasználó számára nyilvánvaló. Mindkét kategória esetében lehet cserélni az objektíveket, és bár a MILC kategória e tekintetben is kis lemaradásban van, az amatőr felhasználók szempontjából ez sem jelentős igazán.

milc_vs_dslr_3.jpg

A MILC gépekben nincs viszont tükör, és ebből adódik a kategória legfőbb előnye: a gépek sokkal kisebbek és könnyebbek. Ez mind a vázakra mind az objektívekre igaz. Egy DSLR masina átlagos tömege 5-600 gramm körül alakul objektívvel, egy MILC gép viszont jellemzően csak 300 grammos, ami már az a kategória, ami a zsebben is elfér. És ez nagyon fontos: aki hagyta már otthon vagy a nyaralóban a gépet csak azért, mert éppen nem volt kedve cipelni az extra súlyt, vagy túrázásnál a nap végére „leszakadt” a nyaka, az tudja, hogy miért. Főleg, ha a zsebben ott lapul egy olyan telefon is, amivel értékelhető minőségű képeket lehet készíteni.

milc_vs_dslr_4.jpg

Látványos a méretbeli különbség a DSLR és MILC kategóriás gépek között

 

Mi a helyzet a szolgáltatásokkal? Nos, itt megint azt mondhatjuk, hogy a DSLR gépek előnyben vannak, de ez nem jelenti azt, hogy bármelyik DSLR gép jobb lenne az összes MILC kategóriás masinánál. Az előny ugyanis leginkább annak köszönhető, hogy a rengeteg opcióhoz sokkal több tárcsát és gombot helyeznek el egy profi kamerán, így a temérdek funkcióhoz könnyebben és gyorsabban tudunk hozzáférni. A szolgáltatások közül kiemelendő a kereső, ami a tükrös gépeknél a működési elvből adódóan optikai, a MILC gépeknél viszont elektronikus – ez utóbbit sokan nem szeretik, mivel szoftveresen feldolgozott, ezért a valós viszonyokat nem feltétlenül tükröző képet mutat, de használatát szerintünk könnyen meg lehet szokni. Korábban a MILC gépek hátránya volt még, hogy a fókuszállítás nem volt éppen gyors, de a technológia sokat fejlődött, és ma már ezen a téren sincsen probléma.

milc_vs_dslr_5.jpg

milc_vs_dslr_6.jpg

Objektív választék DSLR gépekhez (fent) és MILC-ekhez (lent)

 

A MILC-ek helyzeti előnyben vannak viszont, ha gyors sorozatfelvételeket és/vagy videókat is szeretnénk rögzíteni: a tükör nélküli kialakítás ebben az esetben ugyanis előnyösebb. Nem utolsó sorban azért mert a MILC gépekkel az elektronikus kereső és/vagy a hátsó kijelző miatt könnyebb bánni.

 

Mindezeket összefoglalva a DSLR kategória javasolt

  • profiknak
  • na nagyon széles objektívválasztékra van szükség
  • ha az optikai kereső fontos szempont

 

A MILC kategória pedig akkor megfontolandó, ha

  • nemcsak a képminőség, hanem a kompakt méret is számít
  • a könnyű hordozhatóság miatt fontos az alacsony tömeg
  • szívesebben használjuk az élőképet fotózásnál
  • nemcsak fényképeket, hanem videókat szeretnénk készíteni