Bemutatkozott a Hama két rollerdeszkája

Egy városi közlekedésre és egy terepre is alkalmas modell jelent meg; a közlekedési eszközöknek nemcsak a tudása, hanem az ára is teljesen rendben van.

hama_s_scooter_109861awd3.jpg

A segway nagyon menő, csak éppen nagy is, ezért esély sincsen rá, hogy egy átlagos ember nap mint nap használja közlekedési eszközként (és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a segwayek ára millós nagyságrendű). A rollerdeszkák hasonló elven működnek, de „kormány” nélkül készülnek és sokkal kisebbek, így kényelmesebb velük közlekedni: könnyebben elférünk velük a járdán, ha pedig valamilyen akadályba ütközünk, akkor felkapni sem lehetetlen küldetés őket. És még csak megszakadni sem fogunk, mivel a deszkák teste alumíniumból készült.

hama_s_scooter_109861awd4.jpg

A rollerdeszka működési elve nagyon egyszerű: csak rá kell állni, és nagyon enyhén abba az irányba kell dőlni, amerre szeretnénk. Leesni nem fogunk: amikor megállunk, az eszköz természetesen nem fog kigurulni a lábunk alól, hiszen az elektronika gondoskodik arról, hogy megtartsa egyensúlyunkat. A Hama új kütyüi akár 15 km/h-s sebességre is képesek, ha viszont kezdő módba kapcsoljuk őket, akkor 6 km/h-nál nem tudunk gyorsabban menni.

hama_x_scooter_109860awd4.jpg

A Hama Outdoor Cruiser 10 colos, azaz 25 cm-es kerekeket kapott, amelyek puha (levegővel töltött) gumikülsőt kaptak, hogy terepen is használhassuk. Mindkét kereket 36 voltos, 350 wattos motor hajtja meg. Egy feltöltéssel nagyjából 18 km tehető meg, de ez persze függ a terheléstől (vagyis a használó tömegétől) és attól is, hogy milyen környezetben használjuk az eszközt: logikus módon ha sokat megyünk vele emelkedőn (legfeljebb 15 fokos emelkedőn tudunk felmenni), akkor gyorsabban merül az akku. Illetve nyilván az is csökkenti kis mértékben a hatótávolságot, ha este az úttestet megvilágító LED-eket bekapcsolva közlekedünk. Ez típus 600 euróba (kb. 185 ezer forint) kerül.

hama_x_scooter_109860abb4.jpg

A másik modell Slalom Crusier névre hallgat, a legfontosabb eltérés pedig az, hogy rá 6,5 colos vagyis 16,5 cm-es, kemény gumival bevont kerekeket szereltek. Ebből adódik, hogy ezt a verziót inkább városi közlekedésre tervezték, olyan helyekre, ahol főleg kiépített, sima úton tudunk haladni. A hardver tekintetében a kisebb kerék gyakorlatilag az egyetlen eltérés, a kerekeket meghajtó motorok teljesítménye ugyanúgy 350 watt – viszont mivel a kerekek kerülete is kisebb, ezért a hatótávolság is csökkent valamelyest, egészen pontosan 15 km-re. Cserébe a kütyü mozgékonyabb, az éles kanyarokban is remekül használható. A Hama ezért a rollerdeszkáért 580 eurót, vagyis nagyjából 180 ezer forintot kér.

hama_s_scooter_109861abb.jpg