Hamarosan új HDMI szabvány érkezik

Mindenki számára alap, hogy a tévék és más szórakoztatóelektronikai eszközök összeköttetéséhez HDMI-kábelt kell használni, azt viszont már kevesebben tudják, hogy a csatlakozónak többféle verziója is létezik. A HDMI szabványt ugyanis folyamatosan fejlesztik, hogy az egyre modernebb elvárásoknak is meg tudjon felelni.

hama_hdmi.jpg

Jelenleg a 2.0-s változat a legfrissebb, amely az UHD felbontású (4K-s) videókhoz is használható, a szabványt gondozó testület, a HDMI Forum ugyanakkor január elején bejelentette, hogy elkészült a következő, 2.1-es verzióval is. Erre elsősorban azért lesz szükség, mert Japánban legkésőbb jövőre elindul a 8K-s tesztadás, amely már 7680×4320 pixeles képet jelent – és ahhoz, hogy ezt kiváló minőségben lehessen továbbítani az eszközök között, az eddigieknél jóval nagyobb sávszélesség szükséges. A HDMI 2.1-nél nem is szűkölködtek a mérnökök: a HDMI 2.0 maximális adatátviteli sebességét megháromszorozták, amely így 48 Gbps-ra nőtt. Hogy tudjuk hova tenni, ez nagyjából négyszázszorosa egy átlagos otthoni internetelérés sebességének. A 8K felbontás mellett a HDMI 2.1 a HDR videók kezelésében és a játékoknál is hoz majd újdonságot: előbbinél a filmeket, videókat akár képkockánként lehet majd optimalizálni, utóbbinál pedig a dinamikusan változtatható képfrissítés kerül be az eszköztárba. Ehhez hasonlót az NVIDA és az AMD videokártyái is tudnak, a HDMI 2.1 segítségével viszont sokkal szélesebb körben terjedhet majd el ez a szolgáltatás, mivel nem lesz szükség speciális megjelenítőre.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy mikor jelenik meg az első olyan tévé, ami már HDMI 2.1 csatlakozóval láttak el, akkor sajnos azt nem tudjuk megmondani: a HDMI Forum ugyanis csak a második negyedév során fogja kiadni a részletes specifikációt, vagyis a gyártók legkorábban ekkor kezdhetnek majd el ismerkedni vele. Ez pedig ahhoz nagyon késői időpont, hogy a 2017-ben megjelenő tévék közül bármelyik is megkapja a HDMI 2.1-et – ezért mi inkább arra tippelünk, hogy a 2018-ban megjelenő újdonságok körében lesz inkább népszerű a csatlakozó legújabb típusa.

Ennek megfelelően a témában még a Hama sem szolgáltat semmilyen újdonsággal, abban viszont biztosak lehetünk, hogy mire az első kompatibilis készülékek megjelennek a piacon, addigra a német vállalatnak is lesznek olyan kábelei, amelyek rendelkeznek a HDMI Forum ajánlásával.