A tévéket, kijelzőket is tisztítani kell - de mivel?

Nemcsak a bútorok és a szőnyegek porosodnak, hanem a műszaki berendezések is, így időről időre a lakásban található kütyük is igényelnek némi törődést. A készülékek többségét egyszerűen egy nedves ronggyal tisztára törölhetjük, a tévék, monitorok és más kijelzők viszont különleges bánásmódot igényelnek.

00084417awx.jpg

Képernyővel alaposan körülvettük magunkat: ha valaki takarításra adja a fejét, akkor már nemcsak a tévé és a számítógép, hanem a telefon, a tablet és a notebook kijelzőjét is kezelésbe veheti. A mobil készülékek kijelzője ráadásul elég gyorsan piszkos lesz, mivel ezeket a használat során nemcsak véletlenül, hanem szándékosan is megérintjük, így az ujjlenyomatok villámgyorsan elszaporodnak a felületükön.

2g095878awx.jpg

A műszaki cikkek takarításakor az első és legfontosabb szabály az, hogy a vizes ruhát/rongyot kerülni kell, mivel a ruha felületéről beszivárgó nedvesség tönkreteheti a kütyüt (arról nem is beszélve, hogy rosszabb esetben a dolog balesethez is vezethet, bár ez könnyen elkerülhető, ha takarítás előtt egyszerűen áramtalanítjuk a készülékeinket). Az LCD-kijelzőjén lévő makacs szennyeződések eltávolításához víz helyett speciális tisztítószert használhatunk, de természetesen nem mindegy, hogy milyet: olyan vegyszert kell választani, ami nem tesz kárt a felületekben, nem oldja az anyagokat, és nem is karcol.

3r049645awx4.jpg

A kijelzők tisztításához számítástechnikai boltban vagy műszaki áruházban lehet speciális tisztítószert vásárolni. Szerencsére ezek nem drágák, és egy-egy flakon évekre elegendő mennyiséget biztosít. Természetesen a Hama is gyárt ilyen tisztítószereket: a vállalat LCD-tévék és plazmatévék tisztításához kifejlesztett termékei garantáltan nem tartalmaznak olyan vegyszert, ami a monitorokat, kijelzőket károsítaná. Ráadásul nem folyékony, hanem gél állagú tisztítókról van szó, ami nem folyik szét függőleges felületen, és nem tud befolyni a kisebb résekbe sem. A Hama a gélt magában is forgalmazza, de létezik belőle olyan kiszerelés is, amihez mikroszálas törlőkendő is jár.

3r049645abx.jpg

Takarítás előtt a nagyobb porszemeket kézzel vagy ecsettel szedjük le, a szellőzők és kisebb rések takarításához pedig célszerű sűrített levegőt használni, amely a legkisebb porszemeket is ki tudja fújni a „helyükről”. A sűrített levegő alkalmazásakor arra figyeljünk, hogy a spray-t ne folyamatosan, hanem szakaszosan fújva használjuk.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

95878: Képernyő tisztító folyadék (200 ml)

49645: Képernyő tisztító folyadék (200 ml), mikroszálas törlőkendővel

84417: Sűrített levegő: 400 ml