Külföldre utazol? Megmutatjuk, milyen átalakítóra lehet szükséged a konnektorhoz

Utazni jó, de felkészülten utazni még jobb! A legtöbben ma már több kütyüt is magukkal visznek a nyaralásra, így gondoskodni kell arról is, hogy a készüléke(ke)t külföldön is fel tudjuk tölteni. Több európai országban ugyanazt a konnektort használják, mint Magyarországon, de vannak azért kivételek – ha pedig más kontinens felé vesszük az irányt, akkor nemcsak egzotikus tájakkal, hanem egzotikus konnektorokkal is találkozhatunk. De semmi vész, a Hama adapterei gondoskodnak róla, hogy a kütyüket bárhol a világon feltölthessük!

hama_adapter_1.jpg

A világon egészen pontosan 15 féle konnektorcsatlakozó forog. A magyar lakások faláról a „C” és „F” típusok néznek vissza; mindkettő kör alakú nyílással rendelkezik, a különbség közöttük az, hogy utóbbi földelt. Európán belül szerencsére többé-kevésbé mindenhol ez a két típus terjedt el, kivéve az Egyesült Királyságot és Írországot, ahol a „G” típusú konnektort használják, valamint ha Svájcba vagy Liechtensteinbe utazunk, akkor a földelt dugaszoknál kell másik típusú konnektorra készülni. Ezekben az országokban az alábbi adapterekre lehet szükségünk:

Egyesült Királyság/Írország

Svájc/Liechtenstein

 

Ha Amerikába vagy Ázsiába látogatunk, akkor szinte biztos, hogy valamilyen átalakító kelleni fog – ráadásul ezekben a régiókban a hálózati feszültség csak 110 voltos, így csak azokat a kütyüket tudjuk használni, amelyekhez 110 voltról is működő töltő van. Ne ijedjünk meg, a legtöbb ma már ilyen, a notebookokhoz és telefonokhoz szinte kivétel nélkül 230/110 voltos tápegység jár, leginkább az AA/AAA töltőkkel szokott e szempontból gond lenni. Ami viszont fontos, az az, hogy 110 volton durván a normál teljesítmény felét adják le a töltők, tehát ha a notebookot itthon 2 óra alatt tudjuk feltölteni, akkor számítsunk rá, hogy 110 voltról a folyamat nagyjából 4 óráig fog tartani. Hogy a legnépszerűbb helyeken gyorsan végigszaladjunk: Amerikában, Kanadában és a legtöbb ázsiai országban (Japán, Dél-Korea, Kína, stb.) az „A” illetve „B” típusú dugaszokat  használják, Kínában viszont sok helyen a hazai „C” típussal is találkozni.

hama_adapter_3.jpg

Hong Kongban – lévén, hogy angol gyarmat volt – ugyanolyan adapter kell, mint az Egyesült Királyságban, és érdekesség, hogy Makaóban is ilyen konnektort használnak (Makaó egészen sokáig portugál befolyás alatt állt, csak 1999-ben került Kínai fennhatóság alá). Ausztrália külön utakon jár, az ott használatos típus az „I” típus. A Hama átalakítói:

USA/Kanada/Ázsia

Hong Kong/Makaó

Ausztrália

 

Azért említsük meg azt is, hogy ha valamilyen kütyü megtetszik a nyaralás során, és megvesszük azt, vagy netalántán külföldről rendelünk valamilyen készüléket, akkor ahhoz, hogy Magyarországon használni tudjuk, szintén szükségünk lesz átalakítóra csak éppen egy „ellenkező irányúra”. A gondot az alábbi típusok oldják meg:

USA -> Európa

Egyesült Királyság -> Európahama_adapter_2.jpg  

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

121998: Hama utazóadapter HU->Svájc

121996: Hama utazóadapter HU->Ausztrália, Kína

47629: Hama utazóadapter HU->Egyesült Királyság

121994: Hama utazóadapter HU->USA, Ázsia 

128210: Hama utazóadapter világ->EU

44220: Hama utazóadapter EU->világ

121991: Hama utazóadapter Egyesült Királyság->EU

121990: Hama utazóadapter USA->EU