SanDisk SD-kártyák teljesítményének jelölése

A SanDisk összes memóriakártyájának címkéjén megtalálhatók azok a jelölések, amiből kiderül, hogy az adott típus mennyire gyors. A tavaly bevezetett új kódoknak hála még biztosabb kézzel választhatunk.

sd-sd-1.jpg

Az SD-kártyákon jó ideje megszokottak azok a jelölések, amelyekből kiderül, hogy az adott memóriakártya mennyire gyors. Az SD szabványt gondozó testület nem túl rég (tavaly) bővítette a jelölések listáját, hogy ne csak a nyers tempót lehessen megfejteni a betűkből és számokból, hanem azt is, hogy egy-egy típus a különféle eszközökben hogyan állja meg a helyét.

sd-sd-2.jpg

A Speed Class és UHS Speed Class jelölések régóta velünk vannak, előbbi legfeljebb 10, utóbbi pedig 30 MB/s-os tempóig jelöli az írási sebességet. Az U3 például azt jelenti, hogy a memóriakártya legalább 30 MB adatot képes felírni másodpercenként. Korábban ez volt a „legnagyobb” jelölés, a fejlődésnek hála ugyanakkor a chipgyártók már rég elhagyták ezt a tartományt. A leggyorsabb SD-kártyák között van olyan is, amelynek 80-100 MB/s-hoz közelít a tempója. Hogy kinek van szüksége ilyen gyors kártyára? Például azoknak, akik 4K-s videókat szeretnének rögzíteni (akár okostelefonnal). De nagy az adatigénye a 8K-s videóknak, a 360 fokos videóknak és a kiterjesztett valóság videóknak is! Az SD Association tavaly márciusban vezette be a Video Speed Class osztályozást a meglévők mellé; a V6, V10, V30, V60 és V90 jelölések garantálják, hogy az adott memóriakártya minden körülmények között tudja tartani a megjelöl sebességet (amit természetesen a szám rész határoz meg, MB/s-ban). A VSC SD-kártyáknál újdonság még, hogy nagyobb a blokkméret, mivel így a töredezettség teljesítményt csökkentő hatása kevésbé érvényesül. A SanDisk a VSC jelöléseket év eleje óta alkalmazza.

sd-sd-3.jpg

A nagy adatátviteli sebesség akkor fontos, ha videót rögzítünk vagy fényképezünk, viszont amikor egy (micro)SD-kártyát okostelefonban használunk, más lesz a legfontosabb szempont. Az alkalmazások sokkal pörgősebben futnak akkor, ha a kártya írási sebessége lassabb ugyan, de az elektronika egységnyi idő alatt több blokkot tud elérni. Az SD Association erre az Application Performance Class jelölést találta ki, amely szintén szerepel a memóriakártyákon (már, ha telefonba ajánlja őket a SanDisk); az A1-es osztályba tartozó kártyák máspercenként legalább 1500/500, az A2-es osztályba tartozók pedig 4000/200 műveletet (olvasás/írás) tudnak elvégezni másodpercenként.

sd-sd-4.jpg

Ehhez viszont éppen a kisebb blokkok ideálisak. Vagyis általánosságban elmondható, hogy azok a kártyák, amelyek nagysebességű videók rögzítéséhez ajánlottak, kevésbé passzolnak az alkalmazásokhoz – és persze mindez fordítva is igaz.