Ezeket a gesztusokat a legtöbb notebook tapipadjával használhatod!

Nemcsak az okostelefonok kijelzője, hanem a legtöbb notebook tapipadja is felismeri a gesztusokat, így a felület sokkal többre használható, mint csupán az egér mozgatására és a kattintás. Viszont a gesztusok csak akkor érnek valamit, ha ismerjük is őket; márpedig egy felmérés szerint a felhasználók többségében még csak fel sem merül, hogy notebookja ilyen extra trükkökre is képes lehet.

touchpad_use_woman.jpg

Tipp: a bejegyzésben ismertetett gesztusok Windows 10 alatt elvileg működnek (a legtöbbjük Windows 8/8.1 alatt is használható), de lehetnek olyan notebookok, amelyek „egere” bizonyos mozdulatokat nem ismer fel!

A kurzor mozgatása mindenkinek megy, hiszen ehhez csak egyetlen ujjunkat kell mozgatni a felületen. Azt már kevesen tudják, hogy ha dupla kattintás/koppintás után mozgatják az ujjukat a touchpadon, akkor azzal a kijelölt eleme(ke)t tudják odébb húzni (drag&drop). A tapipaddal működik a csíptetős zoom, ha pedig két ujjal mozgunk függőlegesen vagy vízszintesen, akkor az a görgetésnek felel meg. Az elsődleges egérgomb (ez általában a bal gomb) helyettesíthető úgy is, ha megnyomjuk a touchpadot bárhol, a másodlagos gomb (többnyire a jobb gomb) pedig úgy, hogy két ujjal nyomjuk meg a felületet.

Gesztusokkal válthatunk az asztalfelületek között is, mégpedig úgy, hogy két ujjal a tapipad bal vagy jobb szélétől simítunk egyet befelé. Ha nem két ujjal tesszük ezt meg, hanem csak egy ujjal, akkor pedig az aktuális ablakot méretezhetjük át úgy, hogy teljesen kitöltse a monitor bal vagy jobb felét.

Ha a tapipadot három ujjal érintjük meg, akkor a Windows keresés funkcióját hívhatjuk elő, balra vagy jobbra simító mozdulattal pedig az előző vagy következő programra válthatunk át. A feladatkezelőt (háromujjas) felfelé simítással érjük el, ha pedig az összes ablakot le szeretnénk kicsinyíteni a tálcára (vagy másképpen fogalmazva: meg szeretnénk nézni az asztalt), akkor lefelé kell simítanunk. 

Végül van pár négyujjas gesztus is, bár ezek a tapasztalatunk szerint egy kicsit már kényelmetlenek; felfelé vagy lefelé simítással az adott programot tudjuk a tálcára küldeni vagy teljes méretűre állítani, ha pedig négy ujjal koppintunk, akkor a Windows 10 Műveletközpontja fog előbújni.

Ha az összes gesztust nem is könnyű megjegyezni, a munkát már azzal jelentősen felgyorsíthatjuk, ha a fenti mozdulatok közül párat sikerül beépíteni a mindennapi rutinba. Jó szórakozást!