Jabra Sport Pace teszt: ha kell egy kis motiváció

Két hónapja írtunk először a Jabra sportoláshoz kifejlesztett füleséről, a Sport Pace-ről, most ismét erre a kütyüre kerül a sor, mégpedig azért, mert pár hétig használtuk; következzenek a tapasztalatok. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a személyi edző funkció mennyire jól használható a gyakorlatban.

jabra_sp_rev_1.jpg

Merthogy a Sport Pace legnagyobb érdekessége az, hogy a Jabra saját fejlesztésű fitnesz alkalmazásához is tud csatlakozni, amely a teljesítmény mérése mellett arra is képes, hogy  fülünkre mondjon dolgokat.

De előbb nézzük a tényeket: a Jabra Sport Pace kampós kialakítású, vagyis egy (relatív) nagyméretű „hurok” biztosítja, hogy a fülhallgatók aktív testmozgás közben is stabilan a helyükön maradjanak. Az első pár alkalommal valószínűleg mindenkinek szoknia kell majd a felhelyezést, de ha megvan a mozdulat, akkor utána már sima ügy a fülhallgató felrakása és levétele.

jabra_sp_rev_3.jpg

Érdemes figyelni arra, hogy megfelelő méretű fülpárnát válasszunk – a dobozban három szett van, úgyhogy ezzel nem lehet probléma. A kütyü elég könnyű, mindössze 22 grammot nyom. A két részt összekötő kábel elég rövid és vastag is ahhoz, hogy az összegubancolódásától nem kell tartani. A pánt érdekessége, hogy fényvisszaverő bevonatot kapott, ami sötétben remek szolgálatot tehet, hiszen növeli a láthatóságot. Természetesen a kütyü bírja a vizet és a port is, így akkor is magunkkal vihetjük, ha esik az eső, és nem kell tartani attól sem, hogy az izzadság kárt tesz majd benne.

jabra_sp_rev_2.jpg

A Jabra mérnökei igyekeztek úgy megtervezni a fülhallgatót, hogy ne csak a sport funkciók működjenek jól, hanem a hangminőség terén is maradandót adjon a kütyü; ennek megfelelően nem érték be valamilyen ősrégi Bluetooth megoldással, hanem 4.1-es szabványú adaptert építettek be, A2DP támogatással. A Jabra Sport Pace-hez egyszerre két telefon vagy tablet is tud csatlakozni, összesen pedig nyolc kütyüvel lehet párosítani, így akár az is megoldható, hogy egy Sport Pace-t használjon a család minden tagja. A párosítást folyamata alapból sem bonyolult, de a Jabra Sport alkalmazás is a segítségünkre lesz, ha elakadnánk. Ezt a szoftvert az alkalmazásboltból tölthetjük le. Arra figyeljünk, hogy a működéséhez a JabraService-re is szükség van, tehát ezt a kiegészítőt is telepíteni kell.

A szoftver első indulásakor meg kell adnunk néhány adatot: nem, testtömeg, magasság és születési dátum első körben az, amire szükség lesz. Csalni nem érdemes, hiszen egyrészt magunkat csapnánk be, másrészt pedig ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy a szoftver pontosan be tudja lőni azt, hogy milyen intenzitással kell edzenünk. A gyakorlás nyomonkövetését kézzel indíthatjuk el, előtte pedig kiválaszthatjuk azt is, hogy milyen jellegű tevékenységet fogunk végezni. Sétálás, futás, kerékpározás, hegymászás, síelés, korcsolyázás, spinning és futópad vannak a lehetőségek között. Az edzés típusa mellett beállíthatunk valamilyen célt is, ha akarunk: mondjuk azt, hogy milyen távolságot szeretnénk megtenni, vagy hogy mennyi ideig tartson az edzés. A Jabra Sport úgy is tudja változtatni a gyakorlatokat, hogy a pulzust egy megadott intervallumban tartsa, viszont ehhez olyan fülhallgató kell, amelyben pulzusmérő is található.

jabra_sp_rev_4.jpg jabra_sp_rev_5.jpg

A program érdekessége, hogy rengeteg mindent a fülünkre tud mondani gyakorlatozás közben; ha például 60 perces sétálást állítottunk be, akkor kérhetjük, hogy 10 percenként rámondja a fülünkre a megtett távolságot és a még hátralevő időt, de a Jabra Sport meg tudja mondani az aktuális és az átlagos pulzust, vagy a sebességünket is. Ha ismétlődő gyakorlatokat végzünk, akkor pedig azt, hogy még hány ismétlés van hátra.

jabra_sp_rev_6.jpg jabra_sp_rev_7.jpg

Az üzemidő átlagos, egy feltöltéssel 5 órányi használat biztosított, cserébe viszont a feltöltést gyors: ha későn kapunk észbe, akkor is elég 15 percre töltőre dugni a Jabrát ahhoz, hogy utána másfél órán keresztül tudjuk használni. (A töltöttségi szintet is látjuk egyébként a Jabra Sport alkalmazáson keresztül.)

Szerencsére a Jabra mérnökei a hangminőségre is odafigyeltek, ezért a Sport Pace nemcsak edzésnél, hanem zenehallgatásnál is kiváló társunk lehet. A vezetéken lévő kezelővel a Play Zene és más alkalmazások is irányíthatók. A hangminőségre nem panaszkodhatunk, a mély hangok teltek – ez egyébként sok fülbedugós kütyünél megvan, viszont a Sport Pace-re nem jellemző az olcsó kivitelű megoldások „puffogása” sem. A megfelelő méretű fülpárnával a környezeti hangokat is elég jól lehet szűrni, ami a konditeremben már csak azért sem utolsó szempont, mert így nem muszáj az unalomi ismételt tuc-tuc zenét hallgatnunk.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek)

156648: Jabra Sport Pace (kék)

156647: Jabra Sport Pace (piros)

156649: Jabra Sport Pace (sárga)