Itt egy kütyü akkor, ha te sem szeretnél félni a villámcsapástól

A villámcsapás ritkán okoz kárt az elektromos készülékekben, ha viszont megtörténik a baj, akkor a kár legtöbbször nagy; az eszköz tönkremegy, a rajta lévő adatoknak pedig (mondjuk egy számítógép esetén) búcsút mondhatunk. Pedig védekezni nagyon egyszerűen lehet, csak egy túlfeszültségvédőre van szükség!

hama-fulfesz-vedo.jpg

Az egyik legnagyobb veszélyt nyilván a villámcsapások jelentik, de emellett más is lehet a probléma forrása: lehet üzemzavar az áramszolgáltatónál, de akár az is előfordulhat, hogy az otthoni hálózat hibásodik meg, vagy valamelyik másik, a hálózatra kötött készülék okoz galibát. A túlfeszültségvédők pajzsként működnek: saját magukat áldozzák fel, ha gond van, megvédve ezzel a hozzájuk csatlakoztatott elektromos berendezést. Ilyen funkcióval a szünetmentes tápegységek mindegyike rendelkezik, de nem feltétlenül kell sok pénz kiadni, ha az elektromos hálózaton keresztül érkező veszélyekre is fel szeretnénk készülni: megteszi egy túlfeszültség ellen védett konnektor is. Ilyen eszköz pedig a Hama termékpalettáján is található.

A Hama fekete és fehér színben is árulja saját megoldását. A kütyüt a konnektorba kell dugni, a védeni kívánt eszközt pedig a túlfeszültségvédőhöz kell csatlakoztatni. A konnektoron piros lámpa jelzi, ha áram folyik át rajta, a zöld lámpa pedig azt mutatja, hogy a túlfeszültségvédő funkció is működik – a zöld fény kikapcsolása tulajdonképpen azt jelzi, hogy a védelem működésbe lépett. Ilyenkor a túlfeszültségvédőt cserélni kell egy újra, és persze örülni annak, hogy a 2500 forintos apróság megvédte a sok százezer forintba kerülő LCD-tévét vagy éppen a családi fotókra is vigyázó számítógépet. Túlzásokba persze nyilván nem kell esni, a kenyérpirítót nem feltétlenül éri meg bebiztosítani, de az is biztos, hogy három-négy túlfeszültségvédő segítségével – szerencsétlen esetben – igen sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Az adapterek 16 A-s biztosítékkal szereltek, így legfeljebb 3,5 kW-os teljesítményű elektromos készülékekkel használhatók együtt. Hasznos extra funkciójuk a gyermekvédelem, amely megakadályozza, hogy a kicsik bármit bedugjanak a villásdugó helyére.

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

47771: Hama hálózati túlfeszültségvédő adapter (fehér)

108878: Hama hálózati túlfeszültségvédő adapter (fehér)