Egy profi és egy nagyon profi időjárás-állomás a Hamától

A Hama egy olyan újdonságot dobott piacra, amely profi meteorológiai adatbázisból dolgozik, így pontosabb időjárás-előrejelzést tud készíteni. Érkezett mellé egy klasszikus típus is.

hama_hida_1.jpg

A Hama termékpalettája több időjárás-állomással is bővült, az újdonságok között pedig egy különleges szerkezet is van, mégpedig a WFC-970-es. Ez egy profi időjárás-állomással, amelynek nagyon érdekes tulajdonsága az, hogy nem a saját mérések alapján, hanem profi meteorológiai adatbázis segítségével jelzi előre a várható időjárást. Ezt egy Németországból sugárzott, alacsony frekvenciás rádiójel teszi lehetővé, amely a pontos idő mellett hőmérsékleti és légnyomás adatokat valamint páratartalom értékeket is tartalmaz. Sőt, ha szélsőséges időjárás várható (például jégeső vagy erős szél), akkor még az erre vonatkozó információt is belekódolják a rádiójelbe, hogy az ilyen eseményekről előre értesülhessünk.

hama_hida_2.jpg

A WFC-970-en persze már ránézésre is látszik, hogy profi: hatalmas kijelzőjén rengeteg adatot mutat meg. Az LCD-ről a napi időjárás adatok és előrejelzés mellett rögtön leolvasható a következő három nap várható időjárása is (elsősorban a hőmérséklet és a várható csapadék). A bázisállomás a belső hőmérsékletet és páratartalmat méri, de külső szenzorral egy második szoba adatai vagy a kültéri hőmérséklet és páratartalom is mérhető.

Az óra funkcióhoz városkijelzés és világóra valamint egyszeri vagy ismétlődő ébresztő is kapcsolódik. Utóbbinak (mármint az ébresztőnek) pedig van egy hasznos funkciója: a kültéri szenzor adatai alapján, ha jeges vagy havas útra kell felkészülni, akkor az óra a megadotthoz képest 15-90 perccel előbb is tud ébreszteni, hogy legyen időnk a ház előtti utat felsózni és/vagy az autót letakarítani.

A Color EWS-1400 már a klasszikus vonalat képviseli, de ezen belül a nagyobb tudású kütyük táborát erősíti: tudja mérni a hőmérsékletet és a páratartalmat, mutatja a dátumot és az időt, van ébresztés funkciója és időjárás-előrejelzésre is képes.

hama_hida_3.jpg

Az óra nagyméretű, színes háttérvilágítású LCD-n mutatja az adatokat, amelynek hatalmas méretű számai nagyon jól láthatók, így a szoba minden szegletéből könnyen leolvashatók. A bázisállomás nemcsak elemről működik, hanem konnektorról is, így a háttérfényt akár egész éjszaka bekapcsolva hagyhatjuk. Tartozik hozzá egy külső szenzor is, a kültéri hőmérséklet és páratartalom méréséhez.

A benne lévő óra rádióvezérelt, vagyis a kütyü saját magát képes beállítani, ezt követően pedig az időt minden nap finomhangolni – pontossága tehát garantált.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

123131: Hama WFC-970 Időjárás-előrejelző központ

136259: Hama Color EWS-1400 Időjárás-állomás