A SanDisk fogja piacra dobni a világ első A2-es minősítésű microSD-kártyáját

Az alkalmazások szinte olyan gyorsan indulnak majd a memóriakártyáról, mint amilyen gyorsan a telefonok saját belső memóriájáról futnak.

0226_sandisk_1.jpg

A SanDisk márkájú memóriakártyák gyártója, a Western Digital folyamatosan fejleszti a termékeket, amelynek köszönhetően egyre nagyobb méretű és egyre nagyobb kapacitású adattárolók jelennek meg a piacon. A vállalat tavaly szeptemberben már bemutatott egy 400 GB-os modellt, hamarosan pedig ennek a kártyának érkezik az újabb, gyorsabb verziója. Legnagyobb érdekessége az lesz, hogy megjelenésekor ez lesz az első olyan memóriakártya, amely az A2-es sebességosztályba tartozik – ezt a minősítést azok az adattárolók kaphatják meg, amelyek írásnál másodpercenként legalább 2000, olvasásnál pedig 4000 fájt tudnak kezelni (4K-s fájlméretet feltételezve). Az Extreme sorozatba tartozó típus ugyanakkor nemcsak ezért lesz egyedi, hanem azért is, mert a 90 MB/s-os írási sebessége mellé 160 MB/s-os olvasási sebesség társul – noha az SD-kártyáknál alkalmazott interfész sebessége elvileg csak 104 MB/s-os adatátvitelt tenne lehetővé. A SanDisk érthető módon nem árulta el, hogyan sikerült ezt a limitációt kikerülni, de számíthatunk rá, hogy később akár még ennél is gyorsabb kártyák fognak megjelenni a gyártónál.

A 400 GB-os kapacitás azt jelenti, hogy a kártya kiválóan használható mindenféle környezetben: 4K-s HDR videókat készítő drónokban éppen úgy helyt áll, mint egy okostelefonban. A kártya további hasznos tulajdonsága, hogy ellenáll a rázkódásnak és a víznek, valamint a röntgensugaraknak is. Sőt, még extrém hőmérsékleti viszonyok között is lehet használni.

A SanDisk a memóriakártyát a tervek szerint május-júniusban fogja kereskedelmi forgalomba hozni, a jelenlegi tervek szerint a 256 GB-os verzió ára 299 dollár lesz, a 400 GB-os típust pedig 399 dollárért lehet majd megvásárolni.