Ezek nélkül a kiegészítők nélkül el ne indulj nyaralni!

Összeszedtünk pár olyan apró kütyüt, ami sokkal kényelmesebbé teheti az utazásunkat; akár közelre, akár messzire utazunk. A kiegészítők többsége – nem túl meglepő módon – leginkább a mobilokhoz kapcsolódik.

nyar-1.jpg

Autós kiegészítők

Aki kocsival utazik, az jó eséllyel a mobilt fogja használni legalább navigációra, de az is lehet, hogy a zenei alapot is a telefon adja majd. Nemcsak törvénybe ütköző, hanem veszélyes is vezetés közben kézből használni a mobilt; vezess te is felelősen! Egy tartó mindössze pár ezer forintba kerül; elengedhetetlen kellék. A Hama termékpalettáján többféle univerzális megoldás is van, amelyek minden mobilhoz és minden autó stílusához illeszkednek.

nyar-4.jpg

Ha messzire utazunk, akkor még arra is kell gondolni, hogy a telefon nem fogja kibírni az utat, ezért nem árt az sem, ha van nálunk egy szivargyújtóról üzemelő (gyors)töltő.

Hama autós kiegészítők

Védőfólia, telefontok

Ha nem szereted a védőfóliát, akkor is érdemes lehet legalább a nyaralás időtartamára feltenni egyet a mobilra. Egy-két ezer forintért cserébe a telefon kijelzője sokkal nagyobb biztonságban lesz; utólag pedig már nincs mit tenni.

Hasonló funkciót lát el a tokok többsége is, tehát aki nem szeret a fóliával bajlódni, annak alternatíva lehet egy olyan verzió, amely a kijelzőt is védi.

nyar-3.jpg

A tokok között vannak ugyanakkor speciális igényekre szabott változatok is, például vízhatlan verziók, amelyekkel a készüléket akár még a medencébe vagy a tengerbe is magunkkal vihetjük. Egy ilyen tok akkor is jól jön, ha a telefont nem visszük be, mert a mobil helyére a pénzt vagy az autó slusszkulcsát is tehetjük.

Hama védőfóliák

Hama védőtokok

Objektívet a telefonra?

Miért ne? Sokan nem visznek fényképezőt a nyaralásra, mert a mai mobilokkal már simán lehet olyan képeket készíteni, amelyek akár nyomtatásban is kiváló minőséget adnak. A telefonok objektívje azonban többnyire általános, hogy mindenféle esetbe relatív jól működjön a kamera. A Hama kínál viszont egy előtétlencse szettet, amivel ötféle módon lehet a mobilok kameráját felturbózni: halszem, nagylátószög, makró, 2× zoom objektív és polarizációs szűrő a csomag tartalma. A lencséket használatkor egyszerűen csak fel kell csíptetni a kamera elé.

nyar-6.jpg

Hama objektív szett telefonhoz

USB-s töltő

Nyaralás alatt nemcsak fotózni lehet a mobillal, hanem a térképet és a látnivalók listáját is megnézhetjük rajta, utazás közben zenét hallgathatunk vagy filmet nézhetünk, ellenőrizhetjük, hogy mikor jön a metró, és így tovább. Viszont a legtöbb mobil a fokozott igénybevételt nem bírja, és jóval a nap vége előtt megadja magát; ez főleg akkor igaz, ha sokat fotózunk. Ha van nálunk egy USB-s akku, akkor persze nincs gond, hiszen a mobilt, a tabletet, a fényképezőt és még ki tudja mi minden mást feltölthetünk vele. Érdemes olyan töltőt választani, amely több csatlakozót tartalmaz, és amely gyorsöltés funkcióval is rendelkezik; ha ezt a funkciót a mobil is támogatja, akkor az alatt a 10 perc alatt, amíg elmegyünk metróval az egyik látnivalótól a másikig, biztosíthatjuk a következő órákra szükséges „tartalékot”.

nyar-2.jpg

Hama töltők 

Átalakító konnektorhoz

A nyaralás során használt kütyüket a szálláson is tölteni kell, ez pedig csak akkor lehetséges, ha van nálunk megfelelő átalakító. Még Európán belül is szükség lehet adapterre, ha viszont a kontinensen kívülre utazunk, akkor szinte biztos, hogy a hazai konnektorba illeszkedő töltőket nem fogjuk tudni csak úgy, simán használni. Szerte a világon egyébként elég sok, összesen 15 féle konnektortípus létezik. Egy korábbi cikkünkben összeszedtünk, hogy a világ népszerű tájain milyen dugaszokra lehet szükség; a Hama kínálatából pedig a szükséges adaptereket egyesével vagy akár szettben is kiválaszthatjuk.

nyar-5.jpg

Tipp: arra figyeljünk, hogy míg Magyarországon az elektromos hálózat 230 volttal üzemel, addig Amerikában és Ázsiában jellemzően 110 voltos a hálózat. Ez abból a szempontból nem gond, hogy a nem kompatibilis, tehát 110 volton nem működő tölt nem fog tönkremenni, viszont működni sem fog. Ellenőrizzük tehát, hogy a notebook és a telefon töltője megy-e alacsonyabb feszültségről is. Illetve azt is vegyük figyelembe, hogy a 230 voltra tervezett eszközök 110 voltos feszültség esetén jellemzően csak alacsonyabb teljesítményt tudnak leadni, ezért hosszabb töltési időre kell számítani.

Hama utazóadapterek

+1: SIM-kiszedő tű

Apró, de fontos dolog: ha azt tervezzük, hogy külföldön veszünk SIM-et internetezéshez (vagy akár beszélgetéshez), akkor legyen nálunk a SIM-tálca kiszedő tűje is. Szerencsés esetben az apróságot lehet pótolni egy fogpiszkálóval vagy egy „rendes” tűvel is, de jobb, ha nem bízunk semmit a véletlenre. Ha a tű elveszett, akkor a Hamától vásárolhatunk is, ráadásul szettben, amiben olyan adapterek is vannak, amelyek a különféle SIM-formátumok között engednek átjárást.