Kevés a csatlakozó a notebookon? Itt a megoldás!

A hordozható számítógépek közös jellemzője, hogy a bővítési lehetőségeik igen korlátozottak. Belül ráadásul csak az adattároló és a RAM bővíthető, így külső eszközökben kell gondolkodni. Azonban ezekből sem használhatunk túl sokat, mert a laptopok többségénél legfeljebb három USB csatlakozó vár bevetésre. Szerencsére ezen lehet változtatni.

hama_usb_hub_3.jpg

Mégpedig egy USB hub segítségével. A Hama többféle ilyen kütyüt is tart termékpalettáján, így mindenki aszerint választhat magának, hogy pontosan mit is szeretne. Az alapmegoldást a 12324-es modell jelenti, amely egyetlen USB-t négyfelé tud „elosztani”. A típus előnye az, hogy kis helyet foglal, viszont mivel csak az USB 2.0 szabványt támogatja, főleg olyan perifériákhoz lehet előnyös, amelyeknél a sebesség nem elsődleges.

hama_usb_hub_1.jpg

Például billentyűzetek, egerek, USB stickek, nyomtatók, stb. Összesen négy eszköz csatlakoztatható, és mivel a portok nincsenek túlságosan egymás mellé zsúfolva, az sem gond, ha egyik vagy másik készüléknek a szokásosnál vastagabb a dugasza.

hama_usb_hub_2.jpg

Aki profi megoldást szeretne, annak a Hama 3.1-es USB elosztóját ajánljuk, amelyből háromféle típus is létezik. Mindegyikben közös a notebook felé „néző” USB-C csatoló és az, hogy az egyetlen USB-C aljzatból két USB-A típusú és egy USB-C típusú 3.1-es foglalatot kapunk. Ami eltér, az az, hogy emellett mindhárom modell nyújt valami extra fícsört: az egyik egy extra HDMI-kimenetet, a másik egy Ethernet csatlakozót, a harmadik pedig egy hangkártyát és hozzá kapcsolódóan analóg ki- és bemeneteket tartalmaz. A HDMI port akkor lehet hasznos, ha a gépen csak DisplayPort vagy D-Sub csatoló van, míg az Ethernet az ultrabookok mellé ajánlott, mert ezekről a gépekről ma már szinte biztos, hogy ez a fajta interfész lemarad.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek)

12324: USB 2.0 hub „Slim” (4 port, fekete)

135756: USB 3.1 Type-C hub (2 USB, 1 USB-C, HDMI)

135757: USB 3.1 Type-C hub (2 USB, 1 USB-C, LAN)

135758: USB 3.1 Type-C hub (2 USB, 1 USB-C, audio)