Ezek a legjobb nyaralós kiegészítők

Beindult a nyaralási szezon, így ismét összeszedtük azokat a kiegészítőket, amelyeknek a legnagyobb hasznát vehetjük autóban, repülőn, vízparton vagy akár túrázás közben is.

hama_nyaralas.jpg

Nem túl meglepő módon a kiegészítők többsége ezúttal is telefonhoz kapcsolódik, hiszen ma már a mobil az elsődleges információforrás nyaralás közben, de a telefont (vagy tabletet) használják a legtöbben fotózásra és filmnézésre is.

Energia mindenek felett

A telefonokba egyre nagyobb kapacitású akkumulátort építenek a gyártók, de hiába a 4000 mAh-s (vagy még nagyobb) kapacitás, ha a mobil egész nap dolgozik, akkor esélytelen kihúzni vele a napot. Márpedig a fotózás nagyon szívja az akkut, és persze a telefonok akkor is gyorsan merülnek, ha folyamatosan navigációra használjuk őket, vagy ha a legújabb képeket azonnal fel is töltjük Instagramra. Az első és legfontosabb kellék tehát egy USB-s akku.

univerzalis-usb-kulso-akku-usb-c-pd-powerbank-26800mah-5-20v-60w-1.jpg

A Hamának rengeteg típusa van, így az is talál magának akkut, aki csak vészmegoldásban, tehát egy könnyű töltőben gondolkodik, és az is, aki egyetlen akkumulátorral az egész család igényeit szeretné kielégíteni. Érdemes olyan kütyüt választani, amelyik gyorstöltés funkcióval is rendelkezik – az ilyen töltők drágábbak, de cserébe 15 perc alatt akár 20-25 százaléknyi energiát is képesek belepumpálni a mobilokba.

USB-s akkumulátor (QuickCharge, PD)

Mindenképpen érdemes megemlíteni még azt is, hogy a Hama kínálatába pár hónapja bekerültek a PD szabványt támogató USB-s akkumulátorok is, amelyek közül a kisebb kapacitásúakkal az iPhone-t is lehet gyorstölteni, a nagyobb kapacitásúak pedig akár egy notebookot is képesek energiával ellátni.

USB-s akkumulátor (PD, notebookhoz is!)

 

Még mindig energia

Az USB-s akkumulátorok nagyon hasznosak, de mivel szintén csak véges kapacitásúak, csak akkor érdemes őket használni, ha más alternatíva nem elérhető. Autóban vagy repülőn viszont rendszerint van más megoldás is! Autóba szivargyújtós töltőt ajánlunk; szintén érdemes arra figyelni, hogy a QuickCharge és/vagy a Power Delivery szabványt ismerje a töltő, és nem árt az sem, ha legalább két csatlakozóval rendelkezik. Így nemcsak a navigációhoz használt mobilt lehet tölteni vele, hanem azt a tabletet is, amin a gyerekek a hátsó ülésen filmet néznek.

autos-tolto-usb-dupla-3a-qualcomm-qc-3-0-19-5w.jpg

Autós töltő (USB, QuickCharge)

A légitársaságok többsége felszerelte a repülőgépeket konnektorral,  így a notebookot saját töltéjével használhatjuk – azonban attól függően, hogy hova utazunk, lehetséges hogy áramátalakító dugóra lesz szükségünk (lásd a következő pontot).

 

Áramátalakító adapterek

A kütyüket nemcsk a repülőn, hanem a szálláson is tölteni kell, ez pedig csak akkor lehetséges, ha van nálunk megfelelő átalakító. Még Európán belül is szükség lehet adapterre, ha viszont a kontinensen kívülre utazunk, akkor szinte biztos, hogy a hazai konnektorba illeszkedő töltőket nem fogjuk tudni csak úgy, simán használni. Szerte a világon egyébként elég sok, összesen 15 féle konnektortípus létezik. Egy korábbi cikkünkben összeszedtünk, hogy a világ népszerű tájain milyen dugaszokra lehet szükség; a Hama kínálatából pedig a szükséges adaptereket egyesével vagy akár szettben is kiválaszthatjuk.

nyar-5_1.jpg

Tipp: arra figyeljünk, hogy míg Magyarországon az elektromos hálózat 230 volttal üzemel, addig Amerikában és Ázsiában jellemzően 110 voltos a hálózat. Ez abból a szempontból nem gond, hogy a nem kompatibilis, tehát 110 volton nem működő tölt nem fog tönkremenni, viszont működni sem fog. Ellenőrizzük tehát, hogy a notebook és a telefon töltője megy-e alacsonyabb feszültségről is. Illetve azt is vegyük figyelembe, hogy a 230 voltra tervezett eszközök 110 voltos feszültség esetén jellemzően csak alacsonyabb teljesítményt tudnak leadni, ezért hosszabb töltési időre kell számítani.

 

Autós tartók

Aki kocsival utazik, az jó eséllyel a mobilt fogja használni legalább navigációra, de az is lehet, hogy a zenei alapot is a telefon adja majd. Nemcsak törvénybe ütköző, hanem veszélyes is vezetés közben kézből használni a mobilt; vezess te is felelősen! Egy alap tartó mindössze pár ezer forintba kerül; elengedhetetlen kellék. A Hama termékpalettáján többféle univerzális megoldás is van, amelyek minden mobilhoz és minden autó stílusához illeszkednek.

vezetek-nelkuli-autos-tolto-2a-qi-fc10c.jpg

Autós tartó vezeték nélküli töltés funkcióval

A vezeték nélküli töltést támogató mobilokhoz lehet kapni már olyan tartót is, amely menet közben vezeték nélkül tölti a telefont; kényelmesebb ez a megoldás, mint mindig a kábelt dugdosni.

Még mindig autó és tartó kategória: ha hátul gyerekek utaznak, őket kiválóan leköthetjük egy tablettel és néhány rajzfilmmel. A tablet elhelyezéséhez is van tartója a Hamának, ezzel a kiegészítővel a kütyüt az ülés hátsó részére tudjuk erősíteni.

univerzalis-autos-tablet-tarto-fejtamlakra.jpg

Hama tablet tartó fejtámlára

 

Fólia, tok

Ha nem szereted a védőfóliát, akkor is érdemes lehet legalább a nyaralás időtartamára feltenni egyet a mobilra. Pár ezer forintért cserébe a telefon kijelzője sokkal nagyobb biztonságban lesz; utólag pedig már nincs mit tenni. A Hama saját fóliája (szinte) minden típusú telefonra és tabletre választható!

f5_1.jpg

Hasonló funkciót lát el a tokok többsége is, tehát aki nem szeret a fóliával bajlódni, annak alternatíva lehet egy olyan verzió, amely a kijelzőt is védi.

Hama kijelzővédő fólia minden telefonra

Hasitasi helyett

A tokok között vannak speciális igényekre szabott változatok is, például olyanok, amelyekkel a telefont a vízbe is bevihetjük. Egy ilyen tok még a vízálló mobilok korában is fontos, mert védi a készüléket a sós víztől és attól is, hogy véletlen lemerüljön a tenger fenekére.

vizallo-taska-outdoor-bag-2l-kek.jpg

A tokok előnye, hogy befér a telefon mellé pénz, bankkártya és slusszkulcs is, így nem kell a magyar specialitásnak számító „törülközős zárat” alkalmazni, ha mindenki bemegy megmártózni.

Hama vízálló tok telefonhoz

Hama vízálló táska

 

Telefonos objektívek

Egyre több az olyan mobil, amelyik zoom funkciót és nagylátógszögű objektívet is kínál. Ha a te telefonod nem ilyen, ne keseredj el: a Hama objektív szettjével pótolhatod ezeket a funkciókat! A szett halszem, nagylátószög, makró és 2× zoom objektívet tartalmaz, és van benne polarizációs szűrő is.

objektiv-szett-5in1-univerzalis.jpg

Hama objektív szett (univerzális)

 

Állványok

A telefonos fotókhoz is jól jön néha a segítség: egy szelfibottal a saját magunkról készített képeken javíthatunk nem is keveset (hosszabb „karral” sokkal jobb perspektívák adódnak), a GoPro állvány pedig éjszakai fotókhoz és csoportképekhez ideális választás.

hama-gopro-smartphone-flex-26cm-midi-allvany-kek.jpg

Hama monopod telefonokhoz (is)

Hama GoPro állvány telefonhoz (is)