Tovább gyorsultak a SanDisk CFAST-kártyái

Az Extreme Pro CFAST 2.0 szériába tartozó kártyák eddig sem voltak lassúak, az új változatok viszont még nagyobb teljesítményt ígérnek.

sandisk-cfast-2.jpg

Ha memóriakártyáról van szó, akkor a SanDisk az egyik legkedveltebb gyártó a fotósok körében, hiszen a vállalat termékei nemcsak gyorsak, hanem megbízhatóak is. Egy fotós számára egyik szempont sem lehet másodlagos; a megbízhatóság fontossága evidens, a nagy sebességre pedig nemcsak az egyre növekvő fájlméret miatt van szükség, hanem azért is, mert a kamerák egyes szolgáltatásaihoz (például sorozatfelvételek készítése) is elengedhetetlen a „kakaó”.

A SanDisk profi megoldásait az Extreme Pro CFAST 2.0 sorozat tömöríti, amely természetesen a CFast technológiára építkezik, vagyis az adatok továbbításához már nem PATA, hanem SATA interfészt használ. A CFast adattárolók sokkal gyorsabbak a CF-kártyáknál (az elméleti maximum 133 MB/s-ról 600 MB/s-ra nőtt), viszont mivel teljesen más rajtuk a csatlakozó, nem kompatibilisek a régi eszközökkel.

A megújulás szellemében a kapacitások nem változnak, továbbra is 64 és 128 GB-os méretek közül választhatunk, azonban az írási és olvasási sebességek nőttek. Ez különösen a 64 GB-os kártya esetében jelent nagy előrelépést. A 64 GB-os verzió legnagyobb írási sebessége most már 430 MB/s, a 128 GB-os változat pedig 450 MB/s-ra képes. Az olvasási sebesség egységesen 525 MB/s lett az új változatok esetében. Ha van egy gyors kártyaolvasónk is, akkor ezek a sebességek simán összevethetők azzal, amit egy számítógépbe szánt SSD nyújtani tud. A gyors írásnak köszönhetően a sorozatfelvételek készítésénél nem vagyunk többé a cache korlátai közé szorítva, akár végtelenített módban is lövöldözhetjük a képeket.

A memóriakártyák további fontos tulajdonsága, hogy bírják az extrém hőmérsékleti viszonyokat is: akár -20 vagy +70 fokban is használhatók – ez elsőre nem tűnik fontos szempontban, pedig a természetben (legalábbis a készülékházon belül) mindkét hőmérséklet igen könnyen előfordulhat. A SanDisk a profi memórikártyákra, így az Extreme Pro CFAST  2.0 sorozat tagjaira is, továbbra is 30 év garanciát vállal.

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

173408: SanDisk CFAST Extreme Pro memóriakártya 128 GB

179791: SanDisk CFAST Extreme Pro memóriakártya 64 GB