SanDisk iXpand Flash Drive teszt

Az iPhone-ok egyik nagy hibája, hogy a belső tárhely mérete adott, azt a vásárlást követően memóriakártyával nem lehet növelni. Ez kőkemény üzletpolitika, hiszen a nagyobb tárhellyel szerelt készülékek jóval drágábbak, többet keres rajtuk a gyártó. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az iPhone-ok tárhelye sehogy sem bővíthető: csak éppen külső megoldáshoz kell folyamodni. A SanDisk régóta gyárt olyan USB sticket, amely közvetlenül az iPhone-ba is csatlakoztatható; a legfrissebb verzió jelenleg az iXpand Flash Drive.

ixpand_1.jpg

Egy USB sticket nehéz túlvariálni: kell rá egy USB csatlakozó, a külső borítást pedig valahogy úgy kell megtervezni, hogy egyszerre kicsi és mutatós is legyen. Az iXpand Flash Drive-nál a fenti receptet viszont úgy ahogy van, a kukába dobták a fejlesztők, mert a kütyüre az USB mellé még egy lightning csatlakozó is került, a borítást meg egyszerűen lehagyták, az USB csatlakozó szépen tovább nyúlik. Viszont amilyen egyszerű a dizájn, annyira jó is: a lightning rész ötletes módon visszahajlik, mint egy skorpió farka. A csatlakozó egyrészt védett így, másrészt a visszahajló rész fogást biztosít, hogy amikor a sticket a telefonnal használjuk, akkor szépen rásimuljon az iPhone vagy az Pad hátlapjára. És van akkora „ráhagyás”, hogy a legtöbb iPhone tokkal sem fog összeveszni. Az iXpand Flash Drive 16, 32, 64, 128 és 256 GB-os méretben készül.

A stick sebessége az USB 3.0 csatlakozónak hála elég gyors, ha számítógéppel használjuk: írásnál akár 50, olvasásnál akár 90 MB/s-os tempót is elérhetünk. A 64 GB-os verziót és nagy fájlokat alapul véve, az adathordozó teljes tartalma 12 perc alatt a számítógépre menthető. Telefonnal 30-40 MB/s körüli tempót hoz a kütyü, azért ez sem olyan rossz!
ixpand_2.jpg

Az emberek általában kétféle okból csatlakoztatnak külső adathordozót az iPhone-hoz: vagy filmet akarnak nézni a telefonon, vagy a mobillal készített fotókról (és más adatokról) szeretnének biztonsági másolatot készíteni. A SanDisknél is tudják ezt, ezért a kütyü mellé az iTunes Store-ból ingyenesen letölthető az iXpand Drive alkalmazás. Vele közvetlenül a stickről is lejátszhatjuk a videókat (AVI, MKV, MP4, MOV és WMV támogatottak, de sajnos az AC3 és DTS hang nem), és természetesen az iPhone (vagy iPad) és a stick között szabadon mozgathatjuk a fontos fájlokat is. Az iXpand Drive alkalmazás mindezek mellett még arra is képes, hogy a Camera Roll tartalmát a stick csatlakoztatásakor automatikusan mentse, így a mobillal készített fényképekről és videókról mindig lesz egy elég friss biztonsági másolatunk. Sőt, még arra is van lehetőség, hogy a fényképeket és videókat közvetlenül a Drive-ra készítsük el.

A SanDisk iXpand Flash Drive a csomagból formázottan kerül ki, a gyártó FAT-32 fájlrendszert választotta. Ennek sajnos megvan az a hátránya, hogy legfeljebb a 4 GB-os fájlméretet támogatja, az app pedig az NTFS-sel és az exFAT-tal nem tud mit kezdeni, így a korlátozással együtt kell tudni élni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a netről letöltött, HD felbontású filmek között lesz pár, amit nem tudunk egy az egyben felmásolni a telefonra, de ezt a problémát egy konvertáló programmal gyorsan és egyszerűen megoldhatjuk.

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

173326: SanDisk iXpand Flash Drive 16 GB


173327: SanDisk iXpand Flash Drive 32 GB


173328: SanDisk iXpand Flash Drive 64 GB


173329: SanDisk iXpand Flash Drive 128 GB