Teszt: SanDisk Connect Wireless WiFi Stick

Egy USB sticknél manapság elég nehéz olyan extrát felmutatni, amivel simán ki lehet emelkedni a népes mezőnyből. A SanDisknek azért sikerült.

sandisk_connect_wifi_1.jpg

A SanDisk Connect Wireless WiFi Stickről, ha nem tudnánk, hogy egy WiFi kapcsolat létesítésére is képes eszközről van szó, biztosan nem mondanánk meg, hogy különleges hardver lapul a borítás alatt: a kütyü elég apró, szinte nehéz elhinni, hogy WiFi adapterrel és saját akkumulátorral is rendelkezik. Készülékháza teljesen átlagos, téglatest alakú, némi mintával, hogy azért a fekete szín ellenére se legyen teljesen unalmas a burkolat. Oldalt egy apró gomb sejteti, hogy itt azért többről van szó, mint egy sima adattárolóról: ezzel a gombbal lehet bekapcsolni a WiFi-t, ha telefonról vagy táblagépről szeretnénk elérni a stick tartalmát.

sandisk_connect_wifi_2.jpg

A stick 16, 32, 64 és 128 GB-os méretben is elérhető, sajnos USB csatlakozója csak a 2.0-s szabványt ismeri, így írási és olvasási sebesség terén egyik verzió sem jeleskedik, 10-12 illetve 20-22 MB/s-os tempóra számíthatunk. A WiFi adapter 802.11n-es szabványú, ami képnézegetéshez és filmnézéshez bőven elég gyors. A kétféle kapcsolódási mód közül az USB élvez előnyt, ha a SanDisk Connect WiFi Stick számítógép csatlakozójában van, akkor a WiFi-t nem tudjuk bekapcsolni, az akkumulátor viszont tölt. Az akku apró mérete ellenére elég hosszú rendelkezésre állási időt biztosít, akár 4,5 órán keresztül is streamelhetjük az adatokat, ami két filmhez is elegendő.

sandisk_connect_wifi_3.jpg

A stick legnagyobb előnye az, hogy saját WiFi adapterrel is rendelkezik, így okostelefonnal vagy táblagéppel közvetlenül tudunk rá kapcsolódni. Ezt megtehetjük a nyaralóban, repülőgépen vagy akár minden nap munkába menet is. A csatlakozáshoz a SanDisk saját, Connect Drive nevű alkalmazását kell telepíteni, amely iOS 8 vagy későbbi illetve Android 4.2 vagy későbbi operációs rendszerekkel kompatibilis. Az alkalmazás tudása a két platformon közel azonos, az egyetlen dolog, ami eltér az az, hogy amikor androidos telefonnal a stickre csatlakozunk, akkor internetezni nem fogunk tudni, mivel a stick internetet nem biztosít, a telefon viszont, ha van WiFi, meg sem próbál 3G/4G kapcsolatot felépíteni.

A Connect Drive első indítása után megkeresi a közelben lévő sticket vagy stickeket, hogy ki tudjuk választani, melyikre szeretnénk kapcsolódni. Mivel a telefon alapesetben a stick saját WiFi hálózatára csatlakozik, a mobillal a helyi hálózatot a csatlakozás időtartama alatt nem fogjuk látni. Viszont a SanDisk kütyüjét beállíthatjuk úgy is, hogy az otthoni hálózatra csatlakozzék fel; így a telefonnal a rajta lévő adatokat továbbra is elérjük, de közben megmarad az otthoni hálózat és az internet is. Ha ezt a konfigurációt választjuk, akkor a stick ezután minden bekapcsolásnál megpróbál felcsatlakozni az otthoni WiFi-re, ha viszont nem találja (mert mondjuk egy repülőn ülünk éppen), akkor automatikusan elkészíti a hotspotot, hogy a mobillal mindenképpen meg tudjuk találáni.

sandisk_connect_wifi_4.jpgA stick tartalmát a SanDisk Connect Drive alkalazáson keresztül láthatjuk. Ezzel az appal pár kattintással tudunk fájlokat mozgatni a stick és a telefon között, de a program néhány hasznos extrával is rendelkezik. Az egyik a beépített médialejátszó, amivel nemcsak a képeket és zenéket, hanem a videókat is minden további nélkül megnézhetjük. Ez mindenképpen plusz pont, már csak azért is, mert a stick tartalma amúgy nem látszik a telefon felé, más alkalmazással tehát nem tudjuk megnyitni a rajta lévő fájlokat – egyedül arra van még lehetőség, hogy a http://www.sandisk.com/myconnect weboldalra látogatva böngészővel nézzük meg a stick tartalmát. Ha a Wireless Conect WiFi Stick saját hotspotként működik, akkor egyszerre nyolc eszközzel tudunk rá csatlakozni, filmet pedig akár három eszközre is lehet egyszerre streamelni.

Egy másik fontos extra az automatikus mentés lehetősége: a mobillal készített fotókat és videókat a szoftver minden alkalommal, amikor a stickhez csatlakozik, magától át tudja másolni. Ez sokkal jobb megoldás, mint a felhőbe menteni, mert nem kell hozzá internetkapcsolat, és a folyamat is sokkal gyorsabb (egy fotó felmásolása átlagosan 1-2 másodpercig tart). Az automatikus mentéssel egyrészt helyet spórolhatunk, másrészt biztosak lehetünk abban is, hogy ha esetleg a mobilt elhagyjuk, legalább a fotóink megmaradnak.

 

Összegzés

A SanDisk Wireless Connect Stick egy ügyes kis megoldás, amely remekül használható a memóriakártyával nem rendelkező telefonok belső tárhelyének „megnövelésére”.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

139743: SanDsik Connect WiFi Stick, 16 GB

139744: SanDsik Connect WiFi Stick, 32 GB

139745: SanDsik Connect WiFi Stick, 64 GB

139746: SanDsik Connect WiFi Stick, 128 GB