TicWatch Sport és Express

A TicWatch Pro mellett a Mobvoi termékpalettáján vannak még okosórák: a Sport és Express modellek pedig rendkívül kedvező árcédulával és sportos dizájnnal érkeznek.

1201_tw_6.JPG

Azt már az előző cikkben is leírtuk, hogy az okosórák gyártóinak egyszerre van könnyű és nehéz dolga: a szoftverrel és ebből adódóan az órák tudásával nem nagyon kell foglalkozni, mert ezt a részt a Google menedzseli, ebből viszont az is következik, hogy nehéz kitűnni a mezőnyből. A TicWatch Prónak ez sikerült, elsősorban a dupla kijelzős megoldásnak és a vele járó hosszú üzemidőnek köszönhetően, a Sport és Express modellek pedig főleg az árcédulájukkal villantanak.

A TicWatch E a minimalista vonalat követi, egyetlen felesleges ív vagy kilógó elem sincsen a készülékházon, amely teljes egészében műanyagból készült. Az óra természetesen kerek számlappal rendelkezik, amelyet egy egészen vékony keret ölel körül csupán. Az androidos óráknál megszokott módon a kezeléshez egyetlen gombot kapunk, amely a bal oldalon található. A pulzusmérő természetesen a bőrünk felé néz, és a töltéshez használt érzékelők is a hátlapra kerültek. Az óra szíja szilikonból készült; az anyag nemcsak puha, hanem nagyon rugalmas is, így az órát olyan könnyű megszokni, hogy pár perc alatt elfelejtjük azt is, hogy rajtunk van.

1201_tw_9.JPG

A Sport verzió alapvetően a szíj résznél különbözik: ehhez az órához keményebb szilikonpánt tartozik (valószínűleg azért, hogy jobban bírja a strapát), valamint a szíj és a fülek kialakítása harmonizál egymással. Elvileg persze mindkét óra szíja cserélhető.

A TicWatch S és E modellek belül teljesen azonosak: mindkettőbe MediaTek MTK2601 rendszerchip, 512 MB RAM és 4 GB-os belső tárhely került. A MediaTek chipje kétmagos, azonban normál használat során ennek hátrányai nem érezhetők, mindkét kütyü szoftvere gyorsan teszi a dolgát. Az órák kijelzője 1,4 colos és OLED, 400×400 pixeles felbontással – ez 287 DPI-nek felel meg, ami több mint megfelelő. Habár a MediaTek chipje a kevésbé energiatakarékos megoldások közé tartozik, kétnapos rendelkezésre állásra azért számíthatunk.

1201_tw_24.jpg

A beüzemelés minden Android Wear okosóra esetében ugyanúgy működik: párosítani kell a kütyüt egy Android vagy iOS operációs rendszert használó mobillal, majd az alapvető beállítások után meg kell várni, amíg az óra szoftvere frissíti magát és a rajta futó alkalmazásokat. Meg persze a személyes adatokat, úgy mint naptárbejegyzések, WiFi jelszavak, stb.

Mivel a Google egyetlen gyártónak sem engedélyezi, hogy a Wear OS-t átalakítsa, a gyártók főleg a számlappal tudnak variálni. Nos, a TicWatch S és E modelleknél a gyári kínálat csak néhány típusra korlátozódik, de persze arra minden további nélkül lehetőségünk van, hogy a Play Store-on keresztül bővítsünk. A felhasználói élmény – érthető módon – konzisztens minden Wear OS-t használó eszköznél. A kapcsolópanel fentről, az értesítések lentről húzhatók be, jobbra illetve balra simítással a számlapok között válthatunk, az alkalmazásokat pedig a felső gombbal hívhatjuk elő. Az alkalmazásválasztó pedig a gomb megnyomásával érhető el. A kínálatot alapesetben főleg a Google szoftverei jelentik (Keep, Play Zene, lépésszámláló, naptár, stb.), valamint néhány hasznos program (pl. lámpa), de rengeteg olyan telefonos alkalmazás van, amelynek van órás kiterjesztése is.

Mindent egybevéve ez a két óra elsősorban akkor ajánlható, ha nemcsak a tudás, hanem az ár/érték arány is fontos a választásnál.