Megnéztük, mit tud a Hama TT3000RBT lemezjátszója

Sokak szerint a bakelit lemezeknek megvan a saját hangzása, fílingje; azonban sajnos előbb vagy utóbb ezek a korongok (is) tönkremennek. A Hama egyik legújabb kütyüje épp ezért nagyon jól jön: nemcsak lejátszani tudja a lemezeket, hanem még digitalizálni is!

tt3000-4.jpg

A Hama lemezjátszója külsőre majdnem pont úgy néz ki, mint bármely korabeli darab, az egyetlen szembeötlő különbség az előlapi panel, amely egy kijelzőt, rengeteg gombot, USB-A csatlakozót, SD-kártyaolvasót és vonalszintű bemenetet tartalmaz. Ennek a panelnek elsősorban a digitalizálásnál lesz szerepe, de ne rohanjunk ennyire előre!

A mai kor gyermekei valószínűleg azt sem tudják, hogy egy lemezjátszó mi fán terem (a tizenévesek többsége a CD-t és az MP3-lejátszót sem ismeri már), a régi motorosok számára azonban nem lesz meglepetés, mit rejt a fedél; lemeztányért és hangkart, utóbbit S alakú formában. A tányér természetesen átalakítható középrésszel rendelkezik, hogy ne csak a nagylemezeket, hanem a kislemezeket is le tudjuk játszani, és alumíniumból készült, az alacsonyabb rezgés biztosítása végett. A készülékház fából van, amely – főleg ebben az árkategóriában – az igényesebb megoldások közé sorolható.

tt3000-1.jpg

Azt el kell mondanunk még, hogy a lemezjátszó nem készre szerelve, hanem néhány darabban érkezik, így az első használat előtt kell egy kis időt szánni arra is, hogy összerakjuk a készüléket. Megijedni ettől azért nem kell, a művelet csak pár percet igényel: a tányér és a hajtásszíj mellett a tető az, amelyek nekünk kell a helyére illeszteni.

Ha az összeszereléssel megvagyunk, akkor még a hangkar kiegyensúlyozását kell megejtenünk, ami szintén nem bonyolult; ezzel a művelettel a hangszedő tű nyomását állíthatjuk be a megfelelő értékre.

Lássuk, hogy mit tud!

A lemezjátszóknál a tökéletes hangminőséghez tökéletes forgási sebesség és egy jó minőségű hangkar-hangszedő tű páros szükséges. Előbbivel nem lesz gond, hiszen a forgási sebesség változtatható; utóbbi páros minőségére pedig garancia, hogy az Audio Technikától származik (a hangszedő tű egészen pontosan az AT3600L MM típus).

Természetesen a lejátszó saját hangszórókkal nem rendelkezik, a zene RCA csatlakozókon keresztül távozik, így ahhoz, hogy a dallamokat élvezhessük, egy erősítőre és hangszórókra is szükség van.

tt3000-3.jpg

A hangkar manuális vezérlésű, ami ebben az árkategóriában teljesen megszokott; ez azt jelenti, hogy az illesztés és a levétel is kézzel történik, nincsen elektronika, amely elvégezné helyettünk a feladatot. A hangminőség a kategóriához képest nagyon jó, de persze sok múlik azon is, hogy milyen erősítőt illetve hangszórókat használunk.

tt3000-2.jpg

A lemezjátszó nemcsak klasszikus lejátszóként használható, több extra funkcióval is szolgál. Ezek közül az egyik leghasznosabb a digitalizálási lehetőség, amely USB stickre és memóriakártyára is lehetséges. (Apró hátrány, hogy a készülék csak a FAT32 fájlrendszert ismeri, az NTFS-t nem támogatja – ezen viszont egy gyors formázással könnyen felülkerekedhetünk szerencsére.) A digitalizálás MP3 formátumba, 128 kbps-os bitsebességgel történik, a vezérléshez pedig az előlapi gombokat használhatjuk. A kijelző viszont nemcsak ilyenkor jelent segítséget, hanem akkor is, amikor az üzemmódok között választunk.

Az USB sticket és a memóriakártyát ugyanis nemcsak digitalizálásra használhatjuk, hanem arra is, hogy lemez helyett forrásként szolgáljanak. Emellett a TT3000RBT-t analóg (jack) csatlakozó segítségével is elláthatjuk tartalommal, illetve ott van még a Bluetooth kapcsolat is, ha telefonról vagy tabletről szeretnénk zenét küldeni a lemezjátszó számára. Az extrák sorát az FM-rádió zárja.

Összegzés

A Hama TT3000RBT mindent egybevéve egy remek ár/érték aránnyal rendelkező kis masina, amely igazi svájci bicska: a lemezek lejátszása mellett azok digitalizálására is van lehetőség, de nagyon hasznos a sokféle tartalomküldési opció valamint az FM-rádió megléte is.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

54221: Hama lemezjátszó „TT3000RBT” digitalizáló/LP/USB/SD/FM/BT