SDXC: 1 TB az új álomhatár

A SanDisk a Photokina kiállításon mutatta be a rekorder kártyát: hamarosan 1 TB-os kapacitással is felvértezhetjük fényképezőgépünket vagy memóriakártyánkat.

0920_sandisk_1tb.jpg

A SanDisk 16 évvel ezelőtt szállt be a memóriakártyák piacára, a vállalat 2000-ben dobta piacra első termékét, amely 64 MB-os kapacitással rendelkezett. Ehhez képest a most bemutatott modell 16384-szeres helyet kínál a fotók és videók számára – a növekedés hatalmas, viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy 64 MB-os káryára RAW-ban a legtöbb gép már csak egy-két fényképet lenne képes rögzíteni. A memóriakártya hatalmas kapacitására elsősorban persze nem is a fényképek, hanem a videók miatt lesz szükség: a profik, közöttük is azok, akik 4K-s és 8K-s videókat, 360 fokos videókat és virtuális valóság videókat szeretnének rögzíteni, szinte bármennyi helyet meg tudnak tölteni.

Az 1 TB-os memóriakártya az Extreme PRO termékcsaládba érkezik, de egyelőre még csak prototípus; azt sajnos nem is lehet tudni, hogy sorozatgyártásba mikor fog kerülni, és ennek megfelelően várható ára sem ismert. A kártya az SDXC szabványt használja, és ha feltételezzük, hogy írási és olvasási sebessége nem lesz gyengébb, mint az 512 GB-os modellé, akkor 90-100 MB/s-os sebességre számíthatunk. Ami nem kevés egy memóriakártyánál, de egyébként azt jelenti, hogy ha az adattároló teljesen megtelik, akkor nagyjából 3-3,5 órára van szükség ahhoz, hogy mindent lemásoljunk róla.