Két új USB-C dokkoló érkezik a Hamától

Az USB-C csatlakozó előnye a nagy sávszélesség és az, hogy rengetegféle interfészt lehet rajta keresztülküldeni. A Hama két új dokkolója remekül használja ki a port eme tulajdonságát.

dokk1.jpg

Közhely, de sajnos igaz, hogy a modern notebookokon sosincs elég csatlakozó. A gyártók addig-addig vékonyították a gépeket, hogy néhány típusra már csak és kizárólag USB-C foglalat került – ez használható adatátvitel mellett a töltésre és akkor is, ha valaki monitort szeretneí csatlakoztatni laptopjához. De nemcsak a csatlakozók számával, hanem a típusával is rengeteg a gond: három USB sokszor egyszerűen nem elég, az Ethernet pedig az ultrabookok többségéről egyszerűen lemarad. A helyzetet egy dokkolóval lehet megmenteni; a Hamának pedig van is két, hamarosan Magyarországon is elérhető újdonsága ebben a kategóriában.

dokk2.jpg

A „kisebbik” típus USB 3.1 TYPE-C, 9IN1 dokkoló adapter névre hallgat, és nem túl meglepő módon kilenc funkciót kínál úgy, hogy a notebook felé mindössze egyetlen egy USB-C csatlakozó foglal el. Ebből a csatlakozóból csinál a kütyü használójának egy USB-C és négy USB-A csatlakozót, HDMI-kimenetet, Ethernet csatlakozót valamint microSD-kártya és SD-kártya adaptereket. A dokkoló természetesen USB 3.0-s (USB 3.2/3.1 Gen 1-es), így a hálózati adapter gigabites, a HDMI csatlakozó pedig akár a 4K-s felbontást is támogatja, igaz csak 60 Hz-es képfrissítési frekvencia mellett. A dokkoló elegáns, alumíniumból készült borítást kapott, és jár hozzá egy olyan tartó szett is, ami egyben a vele használt notebook hátsó részének megemelésére szolgál.

dokk3.jpg

A nagytestvér a USB 3.1 TYPE-C, 12IN1 dokkoló adapter nevet kapta, mivel az USB-C csatlakozóból 12 „dugaszt” csinál. A fontosabb különbségek a következők: szintén négy USB-A foglalat került a dokkolóra, viszont ebből csak kettő USB 3.0-s, a másik kettő a lassabb, USB 2.0 szabványt ismeri, kijelző csatlakoztatásához DisplayPort interfészt is lehet használni, valamint lehetőség van arra is, hogy közvetlenül a dokkolóhoz analóg fülhallató csatlakozzék, jack-dugaszon keresztül. Ez a típus kialakításából adódóan két további extra funkcióval rendelkezik: egyrészt szintén meg tudja emelni a notebookok hátsó részét, másrészt pedig a rajta lévő „bevágás” kiváló tablet tartót is varázsol belőle.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

135765: USB 3.1 TYPE-C, 9IN1 dokkoló adapter (USB3.1, HDMI, LAN, USB-C, PD, SD)

135761: USB 3.1 TYPE-C, 12IN1 dokkoló adapter (USB3.1, USB 2.0, HDMI, DisplayPort, LAN, USB-C, PD, SD)