SanDisk iXpand Flash Drive: bővítsd a tárhelyed!

Az Apple úgy döntött, hogy az iPhone-ok és iPadok belső tárhelye memóriakártya segítségével soha nem lesz bővíthető, de ha elfogy a szabad kapacitás, külső adathordozóval a probléma könnyen orvosolható. Az egyik legjobb megoldás erre a célra a SanDisk iXpand Flash Drive.

k2.jpg

A stick kétféle csatlakozóval és érdekes dizájnnal rendelkezik, de természetesen jó oka van annak, hogy a Lightning rész a skorpió farkához hasonlóan visszafelé hajlik, és ugyanabba az irányba néz, mint az USB 3.0-s csatlakozó. Egyrészt a stick ily módon a lehető legkevesebb helyet foglalja el, és kézbe véve mind az iPhone mind az iPad továbbra is kényelmesen használható, másrészt a csatlakozó valamennyire védett is a külső behatások ellen. A dupla csatlakozós megoldás a szokásos előnnyel jár: a pendrive-ot nemcsak az iPhone-ba lehet közvetlenül bedugni, hanem az összes olyan számítógépbe is, amelynek van USB csatlakozója. Az iXpand Flash Drive az USB 3.0 szabványt támogatja, amelynek segítségével olvasásnál 90, írásnál pedig 50 MB adatot lehet megmozgatni másodpercenként.

k1.jpg

Ez azt jelenti, hogy egy Full HD felbontású filmet nagyjából 2 perc alatt lehet felmásolni az adathordozóra. A stick 16, 32, 64, 128 és 256 GB-os méretben kapható, igénytől és pénztárcától függően mindenki tud tehát magának választani megfelelő modellt. Fontos, hogy a stick az exFAT formázást is támogatja, így nincs akadálya a 4K-s videók felmásolásának sem.

ixpand_scr_shot_1.jpg

Sokan azt gondolják, hogy manapság már nincs szükség a tárhely bővítésére, az iPhone Xs és Xr tárhelye például 64 GB-ról indul, amire bőven elférnek a filmek is; a fotókról pedig mindenki a felhőbe készíti a biztonsági másolatokat, a pendrive már „múlt századi megoldás”. A valóság ezzel szemben az, hogy manapság is rengeteg olyan helyzet fordulhat elő, amikor az extra kapacitás jól jön. Íme néhány:

Ha nyaralni megy a család, akkor a hátsó ülésen utazó gyerekeket az iPaddal és néhány mesével hosszú órákra le lehet kötni. Ilyenkor kézenfekvő megoldásnak tűnik a YouTube streaming, azonban az adatkeret gyorsan lemerül; jobban járunk, ha a filmeket otthon, előre letöltjük, és az iXpandről jársszuk le őket. Ráadásul egy 128 GB-os stickre rengeteg mese fér, nem kell aggódni amiatt sem, hogy a csemete esetleg olyan kér, amit hely spórolásból nem vittünk magunkkal. A sticken lévő filmeket a SanDisk alkalmazásával anélkül is le tudjuk játszani, hogy előtte felmásolnánk őket az iPadra vagy iPhone-ra!

Hasonló a helyzet akkor, amikor valaki repülővel utazik; ugyan sok légitársaságnál van már IFE (fedélzeti szórakoztató rendszer), azonban a szék háttámlájába épített kijelzőnél sokkal jobb képminőséget kapunk iPaddal – és akkor a hangról még nem is beszéltünk. Vagyis szintén nagyon jól jön, ha van nálunk néhány extra film. Főleg, ha a magyar szinkronos filmeket részesítjük előnyben. A SanDisk alkalmazása a népszerű formátumokat támogatja; kezeli az MP4, MKV és MOV fájlokat valamint az AC3 és DTS kódolású hangot is.

ixpand_scr_shot_2.PNG

Az iXpand stickre biztonsági mentéseket is lehet készíteni, ami szintén nagyon hasznos fícsör egy nyaralásnál. Persze kényelmesebb, ha a mentések rögtön a felhőbe készülnek; ezzel a gondolattal azonban több gond is van. Az egyik az, hogy a fotók mentése még csak csak megoldható, de a több gigabájtos videóknál már lassú a szinkronizáció. A másik pedig az, hogy net nem mindig van; az EU-n kívül ha van is adatroaming előfizetésünk, az annyira drága, hogy nem célszerű pár fotóval lemeríteni a rendelkezésre álló keretet. Nos, a SanDisk alkalmazását telepítve a biztonsági mentésekkel sem lesz többé gond: az iXpand csatlakoztatását követően a Camera Roll tartalmáról automatikusan elkészül a másolat.

És persze lehetőség van arra is, hogy a telefon vagy az iPad és a stick között bármilyen adatot szabadon másolgassunk – így az iXpand a két telefon közötti adatcserénél is hasznos segítőtárs lehet. Igaz, erre ott az Airdrop funkció is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az nem minden esetben működik megfelelően.

k3.PNG

Az iXpand Flash Drive mellé jár továbbá egy Windows illetve Macintosh alatt futó szoftver is, amivel biztonságos tárhelyet hozhatunk létre; ennek segítségével a stickre felmásolt adatokat (vagy azok egy részét) jelszóval is levédhetjük.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

173326: SanDisk iXpand Flash Drive 16 GB
173327: SanDisk iXpand Flash Drive 32 GB

173328: SanDisk iXpand Flash Drive 64 GB
173329: SanDisk iXpand Flash Drive 128 GB