Profi okosóra nagy tudással

A Mobvoi a nyár közepén egy olyan okosórát mutatott be, amely üzemidejével nagyon kilóg a mezőnyből: A TicWatch Pro egy feltöltéssel akár 4-5 napot is simán elmegy.

1201_tw_5.JPG


A TicWatch Pro egy háromtagú család feje; a széria prémium modellje, amely mind a külső értékek mind a tudás alapján egyértelmű. Az óra a modern trendeknek megfelelően kerek számlapot kapott, kidolgozása pedig teljesen rendben van annak ellenére, hogy a gyártó műanyagot is használt; a test felső és alsó részét ugyanis fém teszi szebbé és ellenállóvá, a szíjnál pedig a szilikonra bőrbetét került az elegáns hatás elérése érdekében. A szíj tényleg mutatós, de a gyártó gondolt azokra is, akiknek esetleg a gyári verzió nem jön be: a TicWatch Pro szíja cserélhető.

1201_tw_2.JPG

A kütyük a Qualcomm Snapdragon 2100-as rendszerchipjére épül, 512 MB RAM-ot és 4 GB-os belső tárhelyet tartalmaz. A Qualcomm chipje jelenleg a legmodernebb, az órában GPS, NFC, WiFi (n-es, 2,4 GHz-es) és Bluetooth 4.2 adapter is van. A legnagyobb érdekesség viszont a számlap, amely alapvetően egy 1,39 colos OLED-panel, 400 pixeles felbontással, azonban erre került még egy, a kvarcórákról ismerős monokróm LCD is. Az óra kétféle üzemmódban tud működni: okosóraként vagy egyszerű karóraként. Előbbi esetben jellemzően kétnapos, utóbbi esetben viszont akár harmincnapos üzemidőre is számíthatunk – viszont okosóraként kérhetjük azt is, hogy a TicWatch Pro saját maga kapcsolgasson a kijelzők között. Ebben az esetben feltöltésenként akár 5 napos készenléti időt is várhatunk! A töltéshez – mint szinte minden okosóra esetében, bölcsőt használhatunk.

1201_tw_21.jpg

Az óra két gombbal kezelhető, mindkettő a jobb oldalra került. A felső a Wear OS-nél szokásos funkciókat látja el, az alsó működése pedig személyre szabható – három funkciót is ellát, attól függően, hogy egyszer vagy kétszer nyomjuk-e meg vagy hogy nyomva tartjuk. Az óra szélessége 45 mm, tömege pedig 53,5 gramm.

Az üzembe helyezés pár perces művelet: az órát az Android és iOS alatt is működő Wear OS appal tudjuk életre kelteni. A TicWatch Pro és a telefon párosítása azután kezdődhet, hogy az órán kiválasztottuk a nyelvet (a Wear OS a magyar nyelvet egyelőre nem támogatja, így be kell érnünk az angollal). A procedúra során az óra a rajta lévő alkalmazásokat is ráncba szedi (frissíti), valamint néhány adatot átvesz a telefonról. Tipikusan ilyenek például azok a jelszavak, amelyek segítségével az óra akár a telefon nélkül is tud WiFi hálózatra kapcsolódni, de a TicWatch Pro megkapja természetesen a naptárbejegyzéseket, stb.A telepítés során meg kell adni azt is, hogy az értesítések ezentúl az órára is, csak az órára vagy csak a telefonra érkezzenek.

1201_tw_22.jpg

A felhasználói élményre azt mondhatjuk, hogy a szokásos – ami nem a TicWatch Pro jellemzése, hanem egész egyszerűen abból adódik, hogy a Google egyetlen gyártónak sem engedélyezi a Wear OS átalakítását. Vagyis minden olyan okosóra, amely a Wear OS-t használja, pontosan ugyanazt tudja – a gyártók esetleg azzal tudnak variálni, hogy egyedi számlapot készítenek vagy egyedi alkalmazást töltenek fel. De általánosságban az órán lévő appok sem különböznek attól, mint amit más gyártók készülékei tartalmaznak. A Google szoftverei mellé (Keep, Fit, Lépésszámláló, Pulzusmérő) kapunk néhány hasznos eszközt (Lámpa, Stopper, Ébresztő), meg persze rengeteg, a mobilon futó appnak is lehet órás „kiegészítése”. Számos légitársaság appja például az órán is meg tudja jeleníteni a becsekkolásra alkalmas QR-kódot. A kapcsolópanel fentről, az értesítések lentről húzhatók be, jobbra illetve balra simítással a számlapok között válthatunk, az alkalmazásokat pedig a felső gombbal hívhatjuk elő.

1201_tw_23.jpg

Fentiek fényében a TicWatch Pro viszont két fontos extrát is tud! A második gomb működése személyre szabható: szimpla nyomásra a kedvenc appunk indul el, dupla nyomásra a Google Play, ha pedig nyomva tartjuk, akkor átválthatunk „Essential” üzemmódba. Ezzel pedig el is érkeztünk a második extra funkcióhoz! Ez az a mód ugyanis, amikor az okosóra gyakorlatilag kvarcórává redukálja magát, az okos funkciók teljesen kikapcsolnak. Akár 30 napos készenléti időt is elérhetünk, ami néha nagyon jól jöhet! Az LCD-t azonban ennél jobban is használhatjuk: ha az óra automatikusan vált az OLED és az LCD között, akkor az okosórás üzemidőt is szépen kitolhatjuk! Az LCD ugyan az értesítéseket nem mutatja, azonban az óra, ha felemeljük a kezünket, azonnal vált OLED-re, így nem maradunk le semmiről. És cserébe a készenléti idő két-háromszorosára nő!

1201_tw_25.jpg

Összességében azt mondhatjuk, hogy a TicWatch Pro az egyik legjobb választás azoknak, akik okosórát szeretnének: a kedvező ár ezúttal nem társul kompromisszumokkal, sőt még néhány extra funkciót is kapunk, amelyek közül egyértelműen az ötnapos üzemidő a leghasznosabb!