A SanDisk bemutatta a világ legnagyobb pendrive-ját

Egyelőre csak prototípusként létezik a kütyü, de biztosak lehetünk benne, hogy a vállalat előbb-utóbb piacra dob majd ilyen gigantikus tárhellyel rendelkező apróságot.

sandisk_usb_stick.jpg

Az USB stickek régen legfeljebb csak arra voltak alkalmasak, hogy pár dokumentumot vagy képet átvigyünk az ismerősökhöz, ma viszont már olyan méretben is készülnek ezek a kütyük, hogy akár a teljes filmgyűjteményünket fel tudjuk másolni rájuk: egy 1 TB-os adathordozón akár 200 Full HD felbontású film is kényelmesen elfér. És 1 TB messze nem a maximum!

A SanDisk a CES-en ugyanis egy új prototípust mutatott be, amelynek különlegessége a mérete: 4 TB! Ilyen típusú adathordozót ekkora méretben még egyetlen más vállalat sem készített. A stick USB-C csatlakozót használ, azonban ahogyan az a képen is látszik, a csatlakozó kábelre került, így a stick inkább átmenet a pendrive-ok és a hordozható SSD-k között. Tehát lehet rá mondani, hogy egy elég nagy pendrive, de megállja a helyét az is, ha egy nagyon kicsi SSD-ként hivatkozunk rá.

A SanDisk az apróságról a kapacitásán kívül sok más részletet egyelőre nem árult el, így sem az írási és olvasási sebességet nem tudjuk, sem azt, hogy mikor lesz belőle piaci termék. Ez persze nem meglepő, mert komoly esély van arra, hogy ezt a konkrét terméket a vállalat soha nem fogja piacra dobni; de az biztos, hogy 4 TB-os adathordozó előbb vagy utóbb, valamilyen formában, készülni fog.

Egyébként azért sem lenne értelme most kiadni egy ekkora pendrive-ot, mert a jelenlegi árakat figyelembe véve a kütyü legalább 500 ezer forintba kerülne. Ez pedig rettenetesen sok egy USB stickért!