SanDisk CFExpress kártyák és hozzájuk való kártyaolvasó

Arányaiban sokkal több fényképezőgép rögzít SD-kártyára, mint CF-kártyára, a profi gépek között azonban azok a masinák vannak többségben, amelyek ez utóbbi formátumot támogatják (vagy legalábbis részesítik előnyben). Elsősorban nem a nagyobb kapacitás, hanem a sokkal gyorsabb sebesség miatt. Két CFExpress kártyát és egy hozzájuk való olvasót mutatunk.

sd_cfe_1.jpg

A két memóriakártya ugyanannak a sorozatnak a tagja: mindkettő a SanDisk CFExpress Extreme Pro szériába tartozik, de eltérő tárkapacitást nyújtanak. A kisebbik modell 64 GB-os és 800 MB/s-os írási sebességet kínál, míg a nagyobb változat 128 GB-os kapacitást 1200 MB/s-os írási sebességgel társít. A szédületes tempó ezeket a modelleket ideális társsá teszi akkor, ha valaki RAW formátumban szeretne sorozatfelvételeket készíteni, hiszen a 10-20 kép/másodperces érték ekkora sebesség mellett simán tartható akár folyamatosan is. A névből is adódóan a kártyák a CFExpress interfészt támogatják, de amennyiben a kamera firmware-e ezt lehetővé teszi, úgy XQD foglalattal is használhatók.

sd_cfe_2.jpg

A SanDisk a kártyát mellé egy új olvasót is tervezett. A dizájnos kialakítású CFExpress Extreme Pro kártyaolvasó csak és kizárólag ehhez a kártyatípushoz készült, a számítógép felé pedig Type-C foglalattal ellátott, USB 3.1 Gen2 interfészen keresztül létesít kapcsolatot. Legnagyobb írási és olvasási sebessége 1250 MB/s, ami azt jelenti, hogy a kártyák olvasásánál ez a kütyü lesz a szűk keresztmetszet – viszont ha a számítógép is gyors, akkor még mindig kevesebb, mint 2 perc alatt lehet a 128 GB-os kártya teljes tartalmát a gépre másolni.

 

A bejegyzésben szereplő termék(ek):

183592: SanDisk CFExpress Extreme Pro kártya, 64 GB, 1500/800 MB/s

183593: SanDisk CFExpress Extreme Pro kártya, 128 GB, 1700/1200 MB/s

124049: SanDisk CFExpress Extreme Pro kártyaolvasó, Type-C, USB 3.1 Gen2