Jön az egységes töltőcsatlakozó az EU-ban

Az EU úgy döntött, hogy az e-szemét keletkezésének mérséklését szem előtt tartandó, a jövőben csak olyan eszközöket lehet forgalomba hozni a kontinensen, amelyekre USB-C csatlakozó kerül.

hama_usb_c_2.jpg

 

Az EU-ban egy ideje téma az okostelefonok töltőcsatlakozója, mégpedig azért mert a gyártók nem minden készüléknél álltak át maguktól az USB-C-re. A régi Micro-USB csatlakozó alkalmazása ugyanis olcsóbb, a régi töltők gyártása szintén – a felhasználók kényelme és a környezetvédelem pedig sokszor nem fontos a vállalatok számára.

Az EU-s tervezet célja az, hogy a jelenleginél kevesebb elektronikus szemét keletkezzék; ezt a célt persze csak hosszú távon lehet majd elérni, mert első körben éppen, hogy több szemét keletkezik majd abból adódóan, hogy egy sor telefonos kiegészítőt le fognak cserélni a felhasználók. Ezt egyébként az Apple is felhozta ellenérvnek, de persze az EU ettől még megszavazta a tervezetet, méghozzá jelentős többségben, 582:40 arányban.

hama_usb_c.jpg

A következő hetekben az Európai Unió Tanácsánál pattog majd a labda, a testületnek magát a végleges törtvényt kell megalkotnia. Ennek elfogadása a harmadik negyedévben várható; a törvénynek így várhatóan csak jövőre lesz érdemi hatása, hiszen a kihirdetés ideje alatt már gyártásban lévő termékeknél az áttervezést nem várhatja el az EU.

A Hama természetesen már régóta készen áll egy ilyen döntés betartására, hiszen a termékpalettán számtalan olyan kütyü fellelhető, amely megfelel az EU előírásainak. Ilyen például a 3 amperes áramerősséggel töltő 173618-as autós töltő, a gigantikus kapacitással rendelkező, 26800 mAh-s powerbank valamint a 183230-as 3A-s USB-C hálózati töltő is.