Hamarosan jöhetnek a 80 TB-os merevlemezek?

A gyártók mindig újabb és újabb trükköket találnak ki, hogy az adatűrűséget növeljék. Most a HAMR segítségével bővítik ki a határokat – nem is kicsit!

hdd_internal.jpg

Az egész technológiai iparágra jellemző a gyors fejlődés, azonban a merevlemezek területe talán az átlagosnál is gyorsabban fejlődik. A gyártók az elmúlt 15 év során többször elérték már az adott technológia határait, de aztán mindig kiötlöttek valamit, amivel az adatsűrűséget még tovább lehetett növelni. Az elérhető kapacitást ugyanis az határozza meg, hogy az adattároló tányérok milyen adatsűrűséget nyújtanak – minél kisebb hely szükséges egy bit megbízható tárolásához, annál nagyobb adatsűrűség érhető el. Ami persze logikus.

A klasszikus merevlemezeknél jelenleg 12-15 TB jelenti a csúcsot, de már nem sokáig. A két nagy merevlemez-gyártó (Western Digital és Seagate) mellett más vállalatok is kísérleteznek ugyanis a HAMR eljárással, és a Showa Denko nevű japán cég is áttörést ért el. A Showa Denko neve valószínűleg a legtöbbek számára nem cseng ismerősen; a vállalat többek között merevlemezbe való adattároló tányérokat gyárt, korábban pedig a Samsungnak is szállított termékeiből.

hamr.jpg

A HAMR eljárás lényege az, hogy adatrögzítés előtt a felülete lézerrel felmelegítik, így a szokásosnál jóval kisebb terület is elegendő a bitek megbízható tárolásához. A Sowa Denko fejlesztése azért érdekes, mert a vállalat mérnökei azt jósolták, hogy a HAMR segítségével a merevlemezek kapacitása belátható időn belül 70-80 TB-ra növelhető. Vagyis ezzel a megoldással a merevlemezek adattároló kapacitása nagyjából négy- ötszöröse lehet a mostani, hevítés nélkül elérhető kapacitásnak.

A Showa Denko HAMR adatrögzítési eljárásának egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak laboratúriumi körülmények között működik, és nem tudni, hogy a vállalat mikor fogja tudni tömeggyártásban is alkalmazni azt.

A Western Digital jelenleg a MAMR eljárásban bízik, amely szintén a felület hevítésére alapoz, de a melegítést mikrohullám végzi. A WD úgy számol, hogy a MAMR segítségével 18-20 TB-ig, később a HAMR segítségével pedig 40 TB-ig fogja tudni növelni a kapacitást.