Elkészült a legújabb SD-szabvány; látványos az ugrás

Nagyok és gyorsak is lesznek az új SD-kártyák, amelyeket így a jelenleginél sokkal több feladatra lehet majd hatékonyan használni.

0702_sduc.jpg

Az újabb és újabb videoszabványok megjelenésével nemcsak a megjelenítőknek kell tartani a lépést, hanem az adattárolóknak is: hiszen minél nagyobb felbontású és minél jobb minőségű egy felvétel, annál több tárhely szükséges a tárolásához. A mobil eszközökben viszont kicsi a hely, ezért a gyártók szinte kivétel nélkül a microSD formátumra álltak át. Ez a formátum annak az SD-szabványnak a része, amelynek legújabb, 7.0-s verziója a napokban jelent meg. A szabványt az SD Association fejleszti, amely nemcsak a mind nagyobb és nagyobb tárkapacitás elérésére helyezi a hangsúlyt, hanem arra is, hogy az adatokat gyorsan tudjuk mozgatni a memóriakártya és az eszközök között.

Az eddig érvényben lévő, 6-os változat 2 TB-os maximális méretet és a kártya formátumtól függően 624 vagy 104 MB/s-os maximális adatátviteli sebességet tett lehetővé; a 7-es verzió ugyanakkor mindkét paraméter tekintetében hatalmas előrelépést hoz. A kártyák továbbra is az exFAT fájlrendszer használják majd, de az elméleti kapacitás egy darabig nem lesz szűk keresztmetszet: 128 TB-ra nő ugyanis. Ennél is fontosabb, hogy az új kártyák támogatni fogják az NVMe és PCIe interfészt, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb adatátviteli sebesség – papíron – 985 MB/s-ra nő. Nyilván jó pár évnek el kell majd telnie addig, amíg a gyártók akár csak megközelíteni is meg tudják majd ezeket az értékeket, de az mindenképpen örvendetes, hogy a tér megnyílt a további fejlesztések előtt.

Az eszközök véleményünk szerint főleg a nagyobb sebességből profitálhatnak majd, hiszen a megfelelő jellemzőkkel bíró SD-kártyával akár a notebookok tárolási kapacitása is könnyedén bővíthető lesz. A nagy tempó emellett szükséges ahhoz, hogy a kártyákat 4K-s és 8K-s videók rögzítéséhez valamint kiterjesztett valóság alkalmazásokhoz is lehessen használni.

Az új kártyák SDUC (SD Ultra Capacity) megjelöléssel kerülnek forgalomba, és kialakításukból adódóan természetesen kompatibilisek lesznek a meglévő eszközökkel is – de ezekben, értelemszerűen, csak lassabb sebesség mellett lehet majd őket használni.