SanDisk újdonságok a Mobile World Congressen

A SanDisk rengeteg féle adattárolót forgalmaz, a kiállításon három termékcsalád is bővült nagy kapacitású, emellett valamilyen szempontból különleges modellel.

extremepro_microsdxc_black_uhs-ii_u3_128gb_hr.jpg

A SanDisk egyik fő profilja a memóriakártyák gyártása, ezen a téren a 128 GB-os UHS-II szabványú (U3 besorolású) kártya volt az, amely elkápráztatott minket. A kártya a mellékelt, USB 3.0 csatlakozóba illeszkedő kártyaolvasóval párban akár 275 MB/s sebességre is képes, köszönhetően annak, hogy egy második sor csatlakozó is került rá. Az Extreme PRO széria legújabb tagja pár héten belül a boltokba kerülhet, viszont az első olyan eszközökre, amelyek nem kártyaolvasók és támogatják az adathordozó teljes sebességét, lehet, hogy még hónapokat kell várni. Elsősorban okostelefonok, videokamerák, fényképezők és drónok lesznek egyébként azok a kütyük, amelyeknél a szédítő sebességnek hasznát lehet venni, főleg 4K-s videóknál. Az UHS-I besorolású kártyákhoz képest átlagosan háromszor gyorsabb sebességből persze már addig is lehet profitálni, hiszen a jellemzően több gigabájt kapacitású 4K-s videókat ezentúl sokkal gyorsabban lehet felmásolni a számítógépre az utómunkához.

extreme510_right_lowres.png

A villámgyors memóriakártyánál is nagyobb tempóra képes az új Extreme 510 Portable SSD. USB 3.0 csatlakozóján keresztül akár 430 MB adatot is képes megmozgatni másodpercenként; két változatban 240 és 480 GB-os méretben lesz megvásárolható. Különlegessége az, hogy nemcsak a fizikai behatások ellen (véletlen leejtés, vibráció, ütés) védett, hanem még vízálló is. Jár hozzá a SanDisk SecureAccess szoftver is, amivel a rajta lévő adatok titkosíthatók, hogy azok még elvesztés esetén se kerülhessenek rossz kezekbe.

sandisk_ultra_usb_type-c_sdcz450_center_open_lr.jpg

Harmadikként a SanDisk egy USB sticket is bedobott, Ultra USB Type-C néven, amely 128 GB-os kapacitással és egyetlen egy Type-C formátumú USB 3.0 csatlakozóval rendelkezik. Ilyenje volt már eddig is a gyártónak, de az a modell dupla csatlakozós: van rajta még egy másik, hagyományos USB 3.0 dugasz is. Ezt egyébként éppen egy éve jelentették be, vélhetően a SanDisknél akkor még nem bíztak benne, hogy egy csak Type-C csatlakozós modell sikerre viheti – a helyzet azonban mára megváltozott.

Címkék: kütyük SanDisk